Városlista
2024. április 30, kedd - Katalin, Kitti

Hírek

2013. Október 01. 14:49, kedd | Belföld
Forrás: MTI

Szakszervezetek tiltakoznak a Pápai Hús szakszervezeti vezetőjének elbocsátása ellen

Szakszervezetek tiltakoznak a Pápai Hús szakszervezeti vezetőjének elbocsátása ellen

A térségben működő öt nagy szakszervezet tiltakozik az ellen, hogy a Pápai Hús 1913 Kft.-nél dolgozó húsos szakszervezet titkárát azonnali hatállyal, a szakszervezetek szerint mondvacsinált indokkal elbocsátották - tájékoztatta a Vasas Szakszervezeti Szövetség régióvezetője, Molnár Ákos kedden az MTI-t.

A szakszervezeti vezető elmondta: a Vasas Szakszervezeti Szövetség, a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete, a Pedagógus Szakszervezet (az MSZOSZ-hez tartozó szervezetként, munkavállalói szolidaritásból), az Audi-Hungaria Független Szakszervet, valamint a Helyiipari és Városgazdasági Dolgozók Szakszervezete 2000 közös álláspontja szerint tűrhetetlen, hogy egy függetlenített szakszervezi vezető, a Húsipari Dolgozók Szakszervezete helyi titkára, aki az üzemi tanács elnöke és a felügyelőbizottság tagja is, egyik napról a másikra, megalapozott jogi indok nélkül elveszítse az állását.
A Pápai Hús 1913 Kft. alkalmazottja, Harkai Attila a múlt pénteken kapta kézhez felmondólevelét, amiben a cég közölte, hogy azonnali hatállyal elbocsátják, mivel - többek között - engedély nélkül elhagyta a munkaterületét - tájékoztatott Molnár Ákos.
Hozzátette: ez a szakszervezetek szerint mondvacsinált ok, hiszen a HDSZ titkára, mint függetlenített szakszervezeti vezető, munkaidejét szakszervezeti munkával töltheti, s erről a munkáltatónak nem, csak a tagságnak köteles elszámolni, a munka törvénykönyve alapján.
Példátlan, ami történt, ez a térségben 20 éve nem fordult elő - szögezte le Molnár Ákos.
Tájékoztatása szerint az öt szakszervezet kedden délután a húsgyárnál követeli, hogy a munkáltató vonja vissza teljesen jogszerűtlen azonnali felmondását.
Uzsoky András, a csődeljárás alatt lévő Pápai Hús 1913 Kft. ügyvezető igazgatója az MTI-nek azt mondta: a szakszervezeti titkár nem a munka törvénykönyve szerint végezte a szakszervezeti munkáját és súlyosan megszegte a gyár belső szabályait, ezért mondtak fel neki. Az elbocsátás dolgozói bejelentésre indult, a belső vizsgálat olyan anomáliákat tárt fel, amelyeket köztulajdonban lévő cég nem nézhet el - hangsúlyozta az ügyvezető igazgató.

Címkék: Gazdaság-húsipar

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 30. 13:36, kedd | Belföld

1,7 százalékkal nőtt a GDP

A bruttó hazai termék (GDP), a gazdaság teljesítménye 2024 első negyedévében 1,7 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakit - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden első becslése alapján.

2024. Április 30. 08:30, kedd | Belföld

MÁV-Volán: május 1-jén ünnepnapi menetrend szerint közlekednek a vonatok

Május elsején a vonatok az ünnepnapi menetrend szerint közlekednek, másnap már a megszokott munkanapi menetrend érvényes - tudatta a MÁV Zrt. kedden az MTI-vel.

2024. Április 30. 08:28, kedd | Belföld

Maruzsa Zoltán: cél a köznevelés digitalizációja

A kormány ebben a ciklusban a magyar köznevelés digitalizációját tűzte ki célul - jelentette ki a Belügyminisztérium köznevelési államtitkára hétfőn Szolnokon.

2024. Április 30. 08:26, kedd | Belföld

Agrárminiszter: a brüsszeli elit feláldozta az európai gazdálkodókat a környezetvédelem oltárán

A brüsszeli elit feláldozta az európai gazdálkodókat a környezetvédelem oltárán, tehát alapvető változásra van szükség az uniós mezőgazdasági politikában, ami csak a jelenlegi brüsszeli elit leváltásával érhető el