Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2019. Szeptember 24. 16:42, kedd | Helyi
Forrás: Arany-Tóth Attila közönségkapcsolati munkatárs Emlékpont

Szakrális világ, modern ábrázolással. Már rendezi tárlatát a tavaly díjazott Rózsa Luca Sára

Szakrális világ, modern ábrázolással. Már rendezi tárlatát a tavaly díjazott Rózsa Luca Sára

A Tornyai János Múzeumban megkezdődött a 66. Vásárhelyi Őszi Tárlat kísérőkiállításainak rendezése.

A tavalyi seregszemlén a Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Fiatal Festők Nívódíjával jutalmazott Rózsa Luca Sárának október 5-én, a Vásárhelyi Őszi Tárlat vernisszázsát követően nyílik kiállítása, melynek anyagát és koncepcióját sajtóbejáráson ismerhették meg a média munkatársai.

– A Vásárhelyi Őszi Tárlat lehetőséget ad a fiatal alkotóknak nemcsak a bemutatkozásra, de a hazai viszonylatban magas összegű díjak révén szakmai presztízsük emelkedése mellett alkotói tevékenységük támogatására is – mondta el a bejáráson Miklós Péter, a Tornyai János Múzeum és Közművelődési Központ igazgatója. Hagyományosan, a Vásárhelyi Őszi Tárlatokkal egyidőben az előző év Őszit Tárlatának kiemelt díjazottjai önálló kiállítást rendezhetnek a vásárhelyi múzeum időszaki kiállítótermeiben.

A Képzőművészeti Egyetemen végzett Rózsa Luca Sára fiatal kora ellenére aktív és ismert szereplője a hazai művészeti életnek, rendszeresen állít ki Budapesten, és művei egyre ismertebbé válnak a vidéki befogadóközönség számára is – mondta el a festőművészről Képiró Ágnes. A Tornyai János Múzeum művészettörténésze kiemelte, hogy az alkotó kiállításra kerülő tíz nagyméretű, több négyzetméteres festménye kiforrott és kifinomult alkotói világról tanúskodik, s ezek létrehozása során nemcsak a festészet klasszikus eszközeit használja a fiatal művész. A hatalmas vásznakra festett olajképeken helyenként megfigyelhető a festékspray használata, valamint az ecsethasználat mellett az alkotó gyakran fokozza képei gesztusait tenyerének, ujjbegyeinek felületformáló mozdulataival.

Rózsa Luca Sára a díjazottak kiállítására az elmúlt egy év során elkészült alkotásaiból válogatott, címként a keresztény világ legismertebb imája, a Miatyánk angol nyelvű változatából vett idézetet választotta. A tárlat címe, Thy will be done, azaz Legyen meg a te akaratod is jelzi, hogy a képek kiindulási pontja a vallási ikonográfia, amelyhez a reneszánsz portréfestészet egyfajta újragondolása csatlakozik az alkotások vizuális megfogalmazásakor – fogalmazta meg a művész.

Az október 5-én, délben nyíló és közel kétszáz művet felvonultató 66. Vásárhelyi Őszi Tárlat már készen áll a látogatók fogadására az Alföldi Galériában, a tárlat katalógusa – amely előszavának szerzője Képiró Ágnes művészettörténész, a tárlat társkurátora – már a nyomdában van. A megnyitót kövezően, délután fél kettőkor kezdődik a Tornyai János Múzeumban a tavalyi kiemelt díjazottak, a Tornyai-plakettes Ámmer Gergő szobrászművész, a Rudnay-ösztöndíjat nyert Kaliczka Patrícia festőművész és a Fiatal Festők Nívódíjával jutalmazott Rózsa Luca Sára festőművész önálló kiállításainak vernisszázsa.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.

2024. Április 18. 14:30, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről

A vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió műsorában.

2024. Április 18. 14:29, csütörtök | Belföld

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön a Facebook oldalán közzétett bejegyzésben.

2024. Április 18. 14:27, csütörtök | Belföld

Kis és közepes vállalkozók kaphatnak teret az eMagon

Együttműködést kötött a VOSZ és az eMAG a magyar kkv-k online értékesítési csatornáinak fejlesztésére