Városlista
2024. április 30, kedd - Katalin, Kitti

Hírek

2016. Február 29. 10:25, hétfő | Helyi
Forrás: Búz Csaba hadnagy

Sikeres vizsgát tett a magyar század Koszovóban

Sikeres vizsgát tett a magyar század Koszovóban

Megtörtént a Magyar Honvédség KFOR Kontingens 14. váltásának megmérettetése Koszovóban.

A napokban megrendezett „FOX I.” elnevezésű gyakorlatot Korom Ferenc dandártábornok, a KFOR parancsnokhelyettese is megtekintette.

A többségében az MH 5. Bocskai István Lövészdandár katonáiból álló magyar kontingens „Charlie” százada a kiérkezést, illetve a feladatok átvételét követően megkezdte felkészülését a teljes műveleti készenlét (Full Operational Capability - FOC) elérésére.

A század egy portugál-magyar közös Harcászati Tartalék Zászlóalj (KTM) részeként járőrözési feladatokban, ellenőrző-áteresztő pontok működtetésében és a különböző kiképzéseken vesz majd részt. Ezeken kívül a KTM zászlóaljnak - így a magyar századnak is - az egyik legfontosabb feladata a tömegkezelési feladatokban való részvétel.

„Minden egyes alkalommal, amikor a műveleti területre kiérkezik az új század, be kell bizonyítania felkészültségét egy tömegkezelési feladat bemutatásával. A gyakorlatot megelőző, közel két hetes felkészülésünket a portugál nemzetiségű »Bravo« század segítette.”- mondta V. István százados,a „Charlie” század parancsnoka.

A „FOX I.” gyakorlaton részt vett az összes olyan támogató elem – a katonai rendészek, a tűzszerészek, a szabad mozgást biztosító erők - akikkel a feladatok ellátása közben a magyar századnak együtt kell működnie.

A gyakorlat végén Carlos Abílio Cavacas Macieira alezredes, a KTM parancsnoka elismerő szavakkal méltatta a magyar katonák felkészültségét és beszédét a zászlóalj jelmondatával zárta: „Két nemzet, egy erő.”
A sikeres zárógyakorlatot követően a magyar század műveleti feladatokra bevethető.

A KFOR (Kosovo Forces) a NATO parancsnoksága alatt álló nemzetközi békefenntartó erő, amiben Magyarország a NATO-hoz történt csatlakozása, vagyis 1999 óta vesz részt. A KFOR erők alapvető feladata a biztonság és a rend fenntartása Koszovóban.

(Fotó: Búz Csaba hadnagy)

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 30. 08:30, kedd | Belföld

MÁV-Volán: május 1-jén ünnepnapi menetrend szerint közlekednek a vonatok

Május elsején a vonatok az ünnepnapi menetrend szerint közlekednek, másnap már a megszokott munkanapi menetrend érvényes - tudatta a MÁV Zrt. kedden az MTI-vel.

2024. Április 30. 08:28, kedd | Belföld

Maruzsa Zoltán: cél a köznevelés digitalizációja

A kormány ebben a ciklusban a magyar köznevelés digitalizációját tűzte ki célul - jelentette ki a Belügyminisztérium köznevelési államtitkára hétfőn Szolnokon.

2024. Április 30. 08:26, kedd | Belföld

Agrárminiszter: a brüsszeli elit feláldozta az európai gazdálkodókat a környezetvédelem oltárán

A brüsszeli elit feláldozta az európai gazdálkodókat a környezetvédelem oltárán, tehát alapvető változásra van szükség az uniós mezőgazdasági politikában, ami csak a jelenlegi brüsszeli elit leváltásával érhető el

2024. Április 30. 06:00, kedd | Életmód

A fészkelő erdei fülesbaglyok állományának felmérésében segíthet a lakosság

Az erdei fülesbaglyok fészkelő állományának felmérésében kéri a lakosság segítségét a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME).