Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2017. Április 04. 14:18, kedd | Helyi
Forrás: Vasák Benedek Cseh Tamás Programiroda kommunikációs munkatárs

Sikeres magyar jelenlét a Tallinn Music Weeken

Sikeres magyar jelenlét a Tallinn Music Weeken

A Blahalousiana és a Kéknyúl zenekarok adtak nagysikerű koncerteket a Tallinn Music Weeken, a térség egyik legnagyobb könnyűzenei showcase fesztiválján.

A több mint ezer delegált között az egyik legnagyobb létszámú küldöttséget a magyarok alkották. Az NKA Cseh Tamás Programja révén 44 magyar szakember vett részt az április 2-án befejeződött eseményen, amelyet Kersti Kaljulaid, észt köztársasági elnök nyitott meg.

Az NKA Cseh Tamás Program égisze alatt létrejött új magyar zenei exportbrand, a HOTS – Hungarian Oncoming Tunes – márkanevet nehéz volt nem észrevenni az elmúlt napokban a több mint ezer, a világ minden tájáról Tallinnba érkező könnyűzenei szakembernek. A magyar delegáció tagjai (menedzserek, fesztiválszervezők, kiadók, publisherek, klubvezetők) kimagasló aktivitást mutattak a kapcsolatépítésben, amelyben külön segítséget jelentett az észt szervezők által életre hívott, közép-európai fókuszú panelbeszélgetés-sorozat.

A zenei programban két magyar zenekar kapott lehetőséget. A Blahalouisiana és a Kéknyúl is sikerrel lépett a nemzetközi közönség elé. A Kéknyúl egy funk tematikájú showcase-programban szerepelt, és koncertjére alig fértek be az érdeklődők. Sápi Zsófi, a zenekar menedzsere szerint azóta is folyamatos az érdeklődés, és hamarosan konkrét meghívásokat eredményez a fellépés.

A Blahalouisiana pedig meghívást kapott Hágába, az április 27-i “királynapi” eseményre, amely Hollandia egyik legnagyobb szabadtéri ünnepi rendezvénye.

A magyar küldöttség által adott fogadáson mintegy száz külföldi vendég mellett Magyarország Helsinki Nagykövetségének Tallinni Irodája, valamint a Balassi Intézet Tallinni Magyar Intézete is képviseltette magát. A fogadást akusztikus minikoncertek, magyar ételspecialitások, borok és pálinkák, valamint a Kiégő Izzók erre az alkalomra készített vizuális installációja tették különlegessé.

A TMW programjával párhuzamosan megrendezett Songwriters’ Camp nemzetközi dalszerzőtábor résztvevői közé Molnár Tamást (Anti Fitness Club, Jetlag) hívták meg a fesztivál kurátorai.

A tallinni magyar jelenléttel tovább folytatódott az a folyamat, amely az NKA Cseh Tamás Program keretei között kezdődött az Eurosonic és a MENT fesztiválokon. A magyar könnyűzene külföldi képviseletének céltudatos építése az intenzív és eredményes magyar zenei exporttevékenység alapjait rakja le.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:45, hétfő | Életmód

A Tavaszi nagytakarítás kampányban 1500 köbméter szeméttől tisztult meg a természet

Negyedik alkalommal rendezték meg idén a Tavaszi nagytakarítás - Takarítsuk ki együtt a természetet! kampányt

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni