Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2020. Május 08. 09:26, péntek | Helyi
Forrás: Juhász Péter ǀ BUZZWORD Strategies

Sem a labdarúgók, sem a piaci értékük nem immunisak a járványra

Sem a labdarúgók, sem a piaci értékük nem immunisak a járványra

A tíz legnagyobb európai labdarúgó-bajnokság csapataiban szereplő játékosok összértéke akár 10 milliárd euróval is csökkenhet, ha nem sikerül befejezni a szezont a koronavírus következtében

– állapítja meg a KPMG budapesti székhelyű Football Benchmark csoportjának friss tanulmánya. Ha sikerülne is zárt kapuk mögött lejátszani a hátralevő mérkőzéseket, a játékosállományon elszenvedett veszteség akkor is tetemes, 6,6 milliárd euróra rúgna.


Lassan több mint 2 hónapja, hogy a labdarúgás és általában a sportélet leállni kényszerült. A helyzet előre nem látható logisztikai, pénzügyi és jogi problémák egész sorát hozta, komoly fejtörést okozva az európai fociökoszisztéma valamennyi szereplőjének. Kieső jegybevételek és UEFA-kvalifikációs díjak, meghiúsuló promóciós bevételek, bizonytalanná váló média-, kereskedelmi és szponzorációs bevételek – csak néhány a kockán forgó tételek közül.

Az új riport többek között azt vizsgálja, hogy hogyan alakul a játékosok piaci értéke a tíz legjelentősebb európai fociligában, két lehetséges forgatókönyv szerint. Az elsőben a KPMG szakértői azzal a feltételezéssel élnek, hogy a jelenlegi futballszezont befejezik az eddigi pontállások szerint, míg a második szcenárió a hátralevő fordulók zárt kapuk mögötti megrendezésével számol.

A tanulmány szerint a tíz bajnokság 4183 játékosának összértéke a ligaszezonok lezárása esetén csaknem 10 milliárd euróval csökkenhet a februári értékhez képest, ami 26,5%-os visszaesés lenne. Ha a szezonok a következő hónapokban, zárt kapus mérkőzésekkel folytatódnak és rendben befejeződnek, akkor a játékosok összértéke a KPMG számítása szerint „csupán” mintegy 6,6 milliárd euróval csökkenne (-17,7 %).

A budapesti központú KPMG Football Benchmark Team jelentéséből egyebek mellett az is kiderül, hogy Kylian Mbappé és Neymar után ma már Raheem Sterling számít a harmadik legértékesebb játékosnak és ezzel megelőzi Lionel Messit. A ligák közül várhatóan az angol Premier League szenvedi el a legjelentősebb értékcsökkenést. A KPMG előrejelzése szerint ma már csak a Manchester City játékosállománya érhet többet 1 milliárd eurónál, miközben februárban még a Liverpool, a Barcelona és a Real Madrid csapata is ebbe a kategóriába tartozott.

KPMG Football Benchmark szakértői által összeállított angolnyelvű elemzést és annak részletes táblázatait, mely IDE KATTINTVA letölthető.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 07:24, péntek | Sport

Bukaresti tenisztorna - Fucsovics legyőzte a második kiemeltet, és negyeddöntős

Fucsovics Márton bravúros győzelemmel bejutott a negyeddöntőbe az 579 ezer euró összdíjazású, bukaresti salakpályás férfi tenisztornán.

2024. Április 19. 07:24, péntek | Kék hírek

Ketten meghaltak egy balesetben Budapesten, a vétkes sofőr elmenekült

Két ember meghalt, miután három autó összeütközött a XVIII. kerületben, a 4-es főút Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre vezető szakaszán, a Billentyű utcánál, a vétkes sofőr elmenekült, ezért hajtóvadászatot indítottak után

2024. Április 19. 07:22, péntek | Belföld

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 19. 06:00, péntek | Életmód

Megjelent Azahriah új albuma, a skatulya I.

Skatulya I. címmel csütörtökön megjelent Azahriah új albuma, amelyet az egyik legnépszerűbb hazai dalszerző-előadó májusi tripla Puskás Aréna-koncertjéhez időzítve tett közzé.