Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2014. Szeptember 23. 10:12, kedd | Helyi önkormányzati
Forrás: Göbl Vilmos-sajtóreferens

Sajtóközlemény – Darányi Ignác Terv Új Magyarország Vidékfejlesztési Program

Sajtóközlemény – Darányi Ignác Terv Új Magyarország Vidékfejlesztési Program

Az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap III. tengely, Vidéki Örökségek megőrzése intézkedés támogatásával hat civil szervezet valósított meg helyi vagy országos védettségű épület felújítást Hódmezővásárhelyen.

Az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap támogatásával 2012 novemberében a Vásárhelyi Vidék Jövőjéért Egyesület közreműködésével pályázat került kiírásra, a vidéki örökség megőrzése tárgyában.

Összesen hat hódmezővásárhelyi civil szervezet 248.617.529 Ft összeget nyert, 100%-os támogatás formájában a helyi vidéki örökséget képviselő, helyi vagy országos védettségű ingatlanok fejlesztésére, és sikeresen valósította meg azokat!

  • Az Erzsébeti Olvasókör a Csomorkányi templom rom fejlesztésére 37.731.437 Ft támogatást nyert, melynek keretében a templom rom környezetének fejlesztése valósult meg, kilátó épült, megközelítésére gyalogút készült. Mindenki számára látogatható az országos védettségű, illetve Hódmezővásárhely legrégebbi épített történelmi emléke.
  • A Hódmezővásárhelyi Szent István Alapítvány 36.439.179 Ft vissza nem térítendő támogatásból újította fel a Téglagyári tanösvényt, melynek keretében kilátó, kemence építése és tanösvény kialakítása valósult meg. A Tanösvény mindenki számára szabadon látogatható.
  • A Hódmezővásárhelyi Tarjáni Általános Iskoláért Alapítvány a Bodzási úti iskolaépület felújítását 50.000.000 Ft támogatásból valósította meg, így megújult az iskolai főépülete, a melléképület, valamint kiszolgáló helyiségek építése történt meg. A megújult épület az Alapítvány és a Tornyai János Múzeum munkatárainak szervezésében megvalósuló régészeti tematikus programoknak ad helyet.
  • A Sóshalmi Olvasókör pályázata során a Sóshalmi Olvasókör épületének felújítását vállalta, vagyis megújult az Olvasókör főépülete, a melléképület, a kiszolgáló helyiségek, és az I. világháborús emlékmű is összesen 49.484.304 Fttámogatásból. A felújított helyiségek az olvasóköri aktív közösségi élet méltó színtervé váltak így.
  • Az Új-Kishomoki Olvasókör Egyesület 49.779.135 Ft támogatásból a Kopáncsi tanyamúzeum felújítását valósította meg, így a tanyaépület, az istálló, az ól, a góré, a hombár építése, felújítása, a múzeumi épület látogatóbarát fejlesztése történt meg. A felújítást követően a tanya nem csupán statikus múzeumként, hanem működő tanyaként él tovább, ahol a Tornyai János Múzeum munkatársai a tanyai életet bemutató rendezvényeket szerveznek majd.
  • A Visszhang utcai Olvasókör projektjében a Papi-féle szélmalom fejlesztése, így molnárház, istálló, bolt építése, felújítása, látogatóbarát felújítása történt meg 25.183.474 Fttámogatásból. Az Olvasókör a továbbiakban közösségi események, hagyományőrző rendezvények helyszínéül szánja a felújított szélmalmot aktív közösségi életet megvalósítva ezzel.

A projektek mindegyike megvalósult, így az országos, vagy helyi védettségű épületek mindegyike helyreállítva várja a látogató közönséget.

Darányi Ignác Terv Új Magyarország Vidékfejlesztési Program

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 18:24, szerda | Belföld

IPOSZ konferencia a Digitalizációs Keretmegállapodás megvalósulásáról

Hévízen, az IPOSZ által szervezett konferencián az európai digitális átmenet és a Digitális Keretmegállapodás végrehajtásának fontossága került előtérbe.

2024. Április 24. 14:31, szerda | Belföld

Orbán Viktor: szakmunka és szakmunkás nélkül nincs jövő

Budapest, 2024. április 24., szerda (MTI) - Az elmúlt 15 évben felépítettük a munkaalapú gazdaságot, és ma már mindenki tudja, hogy szakmunka és szakmunkás nélkül nincs jövő

2024. Április 24. 14:30, szerda | Sport

Veszélyben a feljutás, a Győr azonnali hatállyal menesztette Kuznyecov Szergejt

A labdarúgó Merkantil Bank Ligában harmadik helyen álló ETO FC Győr azonnali hatállyal szerződést bontott Kuznyecov Szergej vezetőedzővel.

2024. Április 24. 14:29, szerda | Külföld

Kínában tárgyal Szijjártó Péter

A világ súlyos biztonsági kihívásokkal néz szembe, immár több mint két éve tombol az ukrajnai háború, ezért fontos lenne felerősíteni azok hangját, akik a mielőbbi béke pártján állnak