Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2016. Október 03. 14:12, hétfő | Helyi
Forrás: Túri Lilla

Sajtóközlemény

Sajtóközlemény

A Nemzeti Egészségfejlesztési Intézet egy 1600 kilométeren át tartó 16 napos futással kívánja felhívni a figyelmet arra, hogy mi magunk tehetünk a legtöbbet az egészségünk megőrzéséért.

Az egészségfejlesztők az egészségügyben dolgozókkal közösen futják körbe az országot váltóban.

A Nemzeti Egészségfejlesztési Intézet kezdeményezésére ország futást rendeznek, „Fuss magadért egy kört!” elnevezéssel, melyhez az EVP– Egészségfejlesztési Iroda is csatlakozott.

Térségünk a futás 8. napján, a „Kezedben a sorsod” napon így duplán hívta fel a lakosság figyelmét az egészségmegőrzés fontosságára. Hódmezővásárhelyen az emlőszűrésen való részvétel fontosságára hívták fel a figyelmet a szervezők, mivel a városban a legjobb a nők átszűrtsége a mellrákszűrés tekintetében.
Tematikus napok mentén az egészségfejlesztők az egészségügyben dolgozókkal közösen futják körbe az országot váltóban. Hódmezővásárhelyre 2016. szeptember 24-én érkeztek. Az algyői híd után található első buszmegállótól a kakasszéki kerékpáros pihenőhelyig szervezte a rendezvényt az EVP– Egészségfejlesztési Iroda.

A futáshoz csatlakozók rövidebb és hosszabb távon is megmérettették magukat. A távok között szerepelt 1,5 km-es és 25 km-es útszakasz is. A futás célja, nem a versenyzés és a gyorsaság, hanem a figyelemfelhívás volt. Összesen 26 fő futott.

A teljes távot (az algyői közigazgatási táblától a kakasszéki kerékpáros pihenőhelyig, összesen 34,2 km-es távot) hét fő tette meg, és három fő teljesítette a maratoni távot is, hiszen ők már a kezdőponthoz is futva érkeztek, illetve egy fő vissza Székkutasig is futott. Két futó több mint 60km-t tett meg a nap folyamán, ők a visszautat is lefutották Vásárhelyig. Egy édesanya babakocsival teljesítette a 20km-es távot, kisfia mellette kerékpározott.

Idén szakítva a hagyományokkal nem október hónapban, hanem 2016. szeptember 24-én, a figyelem felhívó országos futáshoz kapcsolódva szervezte meg az EVP- Egészségfejlesztési Iroda hagyományosan megrendezésre kerülő, az emlőrák elleni küzdelem jegyében szervezett egészségkerékpározását Hódmezővásárhelyen annak érdekében, hogy felhívják a figyelmet az emlőszűrésen való részvétel fontosságára az idei évben már nyolcadik alkalommal.


A kerékpárosok gyülekezője a Kossuth téren 14-15 óra között történt, majd onnan közösen tekertek az Ady Endre utca és a Nagy András János utca sarkáig, ahol a futókat követve együtt érkeztek a Kossuth térre, ahol 15:30 és 16:00 óra között sajtóesemény került megrendezésre. Összesen 156 fő szimpatizáns, valamint 128 fő szűrésen és kerékpározáson is részt vett kerékpározott az egészségéért.

A sajtóesemény a futást csak egy rövid időre szakította félbe, a futók a kijelölt útvonalon tovább haladtak. Köszöntőt mondott, Fekete Ferenc önkormányzati képviselő Úr és Dr. Kallai Árpád a Csongrád Megyei Egészségügyi Ellátó Központ Hódmezővásárhely-Makó főigazgatója és Dr. Szalai Klára a Semmelweis Egyetem klinikai főorvosa a női szűrések fontosságáról és a betegségek megelőzéséről.

A sajtóeseményt követően azok között, akik tavaly október 17-e után részt vettek emlőszűrésen, és regisztráltak a helyszínen, az „Életünkért-, Egészségünkért, Hódmezővásárhely Lakosságáért” alapítvány felajánlásában 2 db kerékpár, a Hódkerék Kerékpárbolt felajánlásában 1 db kerékpár került kisorsolásra. A szimpatizánsok között pedig a Vöröskereszt által felajánlott 1 db ajándékcsomag, valamint az EVP-EFI jóvoltából két virág került kisorsolásra. Az életmódváltó program keretében leadott betelt EVP-EFI kártyák között is sorsoltak, így öt fő nyereménye egy kártya, amely további tíz alkalmas mozgásra jogosítja fel tulajdonosát.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 13:10, kedd | Belföld

Egykori egyetemének ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát Karikó Katalin

Egykori alma materének, a Szegedi Tudományegyetemnek (SZTE) ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát, valamint az elismeréssel járó összeget Karikó Katalin.

2024. Április 16. 13:09, kedd | Életmód

Kimagasló a településfásítási program iránti érdeklődés

Kimagasló volt az érdeklődés idén a településfásítási program iránt, háromszoros volt az igénye a pályázóknak - közölte az Agrárminisztérium helyettes államtitkára kedden a somogyi Iharoson.

2024. Április 16. 10:59, kedd | PR

K&H: ennyivel emelkedett a gyerekinfláció

háromezer forint ma már nem elég két hamburgerre, két évvel ezelőtt még három is kijött ennyiből

2024. Április 16. 10:14, kedd | Sport

Bronzérem az Euro Trophy-n

Beszélgetés a nem kicsit boldog Szabó Bende gokartversenyzővel az Euro Trophy után.