Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2019. Június 24. 15:28, hétfő | Helyi
Forrás: Arany-Tóth Attila közönségkapcsolati munkatárs Emlékpont

Röplapnyomtatás, enteriőr-fotózás és tűzugrás

Röplapnyomtatás, enteriőr-fotózás és tűzugrás

Színes múzeumi élménysorozat a legrövidebb éjszakán

Szombaton a Tornyai János Múzeum megrendezte a Múzeumok Éjszakáját Hódmezővásárhelyen. A Dr. Rapcsák András utcai közgyűjtemény mellett az Alföldi Galériában, az Emlékpontban és a népművészeti tájházban is várták a látogatókat, s a belváros két temploma is csatlakozott a rendezvényhez.

A századelő Párizsa elevenedett meg a Tornyai János Múzeum bejáratánál, ahol a látogatók maguk is készíthettek festményt a múzeum névadójának stílusában, míg a százötven éve született Tornyai János festőművésznek a nőkhöz fűződő viszonyáról Nagy Imre művészettörténész, a Gyönyörködő lélekkel festeni című, Tornyai több száz alkotását felvonultató tárlat kurátora tartott előadást.

Az Alföldi Galériában Tornyai Juss című festménye előtt állították fel a műalkotáson ábrázolt enteriőrt, amelybe bárki beülhetett korabeli ruházatban, s a vállalkozó látogatókról Kis Lajos fotóművész készített felvételeket Plohn József eredeti fényképezőgépével. A Plohn műterem 75 évét bemutató kiállításon a tárlat kurátora, Bernátsky Ferenc kalauzolta a látogatókat, míg Képiró Ágnes művészettörténész Kass János grafikáinak világába vezette be az érdeklődőket.

Az Emlékpontban az első magyar proletárdiktatúra plakátjait felvonultató tárlatot Marosvári Attila, a kiállítás kurátora mutatta be a látogatóknak, míg Nagy Gyöngyi, a közgyűjtemény történésze a Hódmezővásárhely 1919-es román megszállására emlékező kamaratárlat ismertetése mellett az ötvenes években röpcédulákat készítő (békés)sámsoni fiúk életéről is tartott tárlatvezetést. A vállalkozó kedvű érdeklődők stencilezéssel állíthatták elő az akkor készített röplapok másolatait.

A belvárosi Szentháromság Plébániatemplom és a Református Ótemplom komolyzenei koncertekkel és kiállításokkal csatlakozott a Múzeumok Éjszakájához, amelynek vásárhelyi sorozata a népművészeti tájházban zárult. Az ide betérők a paraszti élet relikviáit ismerhették meg az este folyamán, míg éjfél előtt a Doromboldal együttes muzsikájára a bátrak, az időközben megeredő esőben átugorhatták a tájház mellett megrakott tüzet, hogy az év legrövidebb éjszakáján megfogalmazott kívánságuk teljesüljön.


A programsorozathoz kapcsolódó játék résztvevői a Tornyai János életéhez kapcsolódó feladványokra a Múzeumok Éjszakájának vásárhelyi helyszínein találhatták meg a választ, s a helyesen megválaszolt kérdéssorért a tájházban jutalmul mézeskalács festőpalettát vehettek át.

(többi fotó a Múzeumok Éjszakája estről a Gelériában található)

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.