Városlista
2021. június 25, péntek - Vilmos

Hírek

2021. Május 18. 17:52, kedd | Helyi
Forrás: Elek András

Rokonok

Rokonok

A pásztorok életéről és kapcsolatairól nyílik fotókiállítás a Tornyai-múzeumban.

A pásztorok mindennapjait, munkáját, használati tárgyait, az általuk őrzött és az azokat őrző állatokat megörökítő fotókiállítással készül a hódmezővásárhelyi Tornyai János Múzeum. A május végétől megtekinthető tárlaton Nagy Gábor fotográfus, néprajzkutató több mint félszáz felvételen keresztül mutatja be korunk pásztorembereinek életét.

A koronavírus-járvány korlátozásai miatt csupán szűk két hétig voltak láthatóak a Tornyai János Múzeum kortárs képzőművészeti kiállításai, de immár újabb – ezúttal jelenkori néprajzi fotókat megjelenítő ‑ tárlattal készül a vásárhelyi múzeum a földszinti termeiben.

Az elmúlt évben Szegeden és Makón már bemutatott, Rokonok címet viselő kiállításán Nagy Gábor, a József Attila Múzeum néprajzkutatója az előzőekhez képest jóval nagyobb számú munkát vonultat fel; a falakra kerülő fotográfiák mellett videó vetítéssel is készül a fotógráfia és a néprajztudományok mellett a népzenében is otthonosan mozgó alkotó.

Nagy Gábor szerint a jó néprajzi fotó nemcsak dokumentál, hanem láttat is, ugyanis nemcsak információt kíván átadni, hanem mély, tartalmi és érzelmi mondanivalót is.

Ezek érdekelhetnek még

2021. Június 24. 15:24, csütörtök | Helyi

Olcsón, kényelmesen okosjeggyel a Balatonra

A nyári főszezonban a balatoni vonatokra is kiterjesztette a MÁV-START a szegedi vonatokon május óta elérhető Okosjegyet.

2021. Június 23. 12:46, szerda | Helyi

Változások az észak-balatoni vonalon

A hőség miatt a Szabadbattyán-Balatonfüred szakaszon 60 km/órás sebességkorlátozást vezettek be szerdán és csütörtökön 11 órától 19 óráig, ezért az észak-balatoni vonalon 30-60 perccel megnőhet a menetidő.

2021. Június 22. 15:56, kedd | Helyi

Már az ELVIRÁN is váltható jegy az Adria IC-re

A július 2-án Splitbe, idén először korszerű, légkondícionált fekvő- és hálókocsikkal,

2021. Június 22. 15:53, kedd | Helyi

Közel félmillióan keltek útra vonattal az elmúlt hétvégén

A vakáció és az első igazán meleg nyári hétvége utazásra csábította az embereket, mintegy 470 ezren szálltak vonatra országszerte.