Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2021. Október 20. 08:00, szerda | Életmód
Forrás: MTI/Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Robotsebészeti eszközzel műthetnek az onkológiai klinikán és a dél-pesti kórházban

Robotsebészeti eszközzel műthetnek az onkológiai klinikán és a dél-pesti kórházban

Uniós támogatással világszínvonalú robotsebészeti gép beszerzésére nyílt lehetősége az Országos Onkológiai Intézetnek és a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és Rendelőintézetnek

- jelentette be az emberi erőforrások minisztere kedden Budapesten.

Kásler Miklós közölte: a megítélt támogatás száz százalékos finanszírozást biztosít az 1,3 milliárd forint értékű projektnek.

A miniszter emlékeztetett: a robotsebészeti technológia magyarországi megjelenésére húsz éve vár a szakma, és örömét fejezte ki amiatt, hogy több szakmai terület - urológia, nőgyógyászat, tüdősebészet, fej-nyaki sebészet - használhatja a világszínvonalú berendezést.

A Robotsebészet bevezetése Magyarországon elnevezésű projektben - amelyet az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program finanszíroz - a lipcsei egyetem ad szakmai hátteret a két intézmény szakembereinek - tette hozzá Kásler Miklós.

Polgár Csaba, az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója elmondta, a beszerzés része a két robotsebészeti eszköz és a hozzájuk tartozó két ultrahangkészülék laparoszkópos fejjel. Az eszközöket az év végén telepítik és vállalták, hogy a két intézet 100-100 robotsebészeti urológiai és nőgyógyászati beavatkozást végez el a projekt lezárultáig.



Dobosi Zsolt, a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és Rendelőintézet főigazgatója arról beszélt, hogy az elmúlt időszakban az intézményben felújították a műtőket és az urológiai osztályt is, ide telepítik majd az új eszközt.

Tenke Péter, a kórház urológiai osztályának vezetője a berendezést bemutatva elmondta: a robotsebészetet 20 éve alkalmazzák a gyógyításban világszerte, eddig ötmillió beteget operáltak ilyen módszerrel. Megjegyezte: a robotsebészetben folyamatos az innováció, 2250 szabadalmat fogadtak el és 1500 új szabadalom vár befogadásra.

Elmondta, a sebész négy robotkarral dolgozik, ezek olyan eszközöket mozgatnak, amelyek végződései jóval meghaladják az emberi csukló mozgáslehetőségét, így sokkal precízebb beavatkozás végezhető. A műtéti terület 10-15-szörösre nagyítható, a folyamatot az operáló orvos három dimenzióban látja.

Az uniós projekt 2021. február 20-án indult és a tervek szerint 2023 februárjában zárul.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 17:23, szerda | Életmód

Nyolc sztárfellépő és negyven koncert az idei Paloznaki Jazzpikniken

Anastacia, a Brand New Heavies, Tony Hadley, a Morcheeba, az MF Robots, a Son Mieux, a Kraak & Smaak és Izo FitzRoy lesz a 12. Paloznaki Jazzpiknik sztárfellépője augusztus 1. és 3. között a Balaton-felvidéken.

2024. Április 16. 13:09, kedd | Életmód

Kimagasló a településfásítási program iránti érdeklődés

Kimagasló volt az érdeklődés idén a településfásítási program iránt, háromszoros volt az igénye a pályázóknak - közölte az Agrárminisztérium helyettes államtitkára kedden a somogyi Iharoson.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Életmód

Mesterséges intelligenciával alkotott műsorvezető mutatkozott be a Deltában - Videó

A mesterséges intelligencia (MI) segítségével megalkotott műsorvezető mutatkozott be a Duna tudományos-ismeretterjesztő műsorában, a Deltában - hangzott el az M1 hétfő esti Híradójában.

2024. Április 15. 14:10, hétfő | Életmód

Így csúsztak egymásnak az autók az M1-esen

Eseménydús videót közölt az autópályafenntrartó.