Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2017. Március 27. 11:15, hétfő | Helyi
Forrás: Szöveg és fotó: Búz Csaba hadnagy

Robbantás, Robbantás, Robbantás

Robbantás, Robbantás, Robbantás

Robbantás foglalkozásvezetők és fel nem robbant kézigránát megsemmisítők felkészítése és vizsgáztatása zajlott márciusban az MH 5. Bocskai István Lövészdandár hódmezővásárhelyi helyőrségében.

Az elméleti és gyakorlati foglalkozásokból álló tanfolyam célja, hogy a Magyar Honvédség Összhaderőnemi Parancsnokság alárendeltségébe tartozó valamennyi katonai szervezetnél legyen olyan szakmailag felkészített kiképző, aki az adott alakulatnál meghatározott témakörökben robbantás foglalkozásokat vezethet, illetve a kézigránátdobó gyakorlatok során a fel nem robbant kézigránátokat megsemmisítheti.

A Magyar Honvédség „hagyományos” műszaki kiképzésének része a robbantás kiképzés. A Művelettámogató Műszaki Zászlóalj vezetésével megtartott tanfolyamra a Magyar Honvédség több alakulatától érkeztek tisztek és altisztek. A szakmai felkészítést évente négy alkalommal, tavasszal és ősszel tartják meg Hódmezővásárhelyen.

Magyar Zoltán zászlós, a foglalkozások vezetőjeként elmondta, hogy a két hetes felkészítés során a kiképzők megismerkedtek a katonai robbantás-technika elméleti és gyakorlati kérdéseivel, a különféle robbanóanyagok tulajdonságaival, a szerelt gyutacs és töltet elkészítésének fogásaival, a robbantóhálózatok kiépítésével, illetve a tűzzel való gyújtás és földrobbantás feladataival.

„Földrobbantást akkor alkalmazunk, ha különböző árkokra, óvóhelyekre, erődítési és építmények munkagödreire van szükség, de műszaki zárak kialakítása során is alkalmazhatjuk.” – tette hozzá a zászlós.
A kiképzés az egész tanfolyamot átölelő záró vizsgával ért véget, amelyet minden résztvevő sikeresen teljesített.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.