Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2016. November 14. 13:41, hétfő | Helyi
Forrás: Kép és szöveg: Dósa Eszter őrmester

Robbantás és hídépítés

Robbantás és hídépítés

Tizenkét, a műszaki altiszti átképző tanfolyamon résztvevő katona vizsgázott az MH 5. Bocskai István Lövészdandár Hódmezővásárhelyi helyőrségében.

Az átképzés 2014 óta kötelező azon műszaki beosztást betöltő altisztek részére, akik még nem rendelkeznek ilyen végzettséggel. A tanfolyam vizsgáztatásáért az MH 5. Bocskai István Lövészdandár Művelettámogató Műszaki Zászlóalj és az MH Altiszti Akadémia kijelölt állománya volt a felelős. Az írásbelit jó és kiváló értékelésekkel zárták, a gyakorlati vizsgát is hasonló színvonalon teljesítették Hódmezővásárhelyen az altisztek.

Molnár Zsolt őrnagy, az MH Altiszti Akadémia Kinizsi Pál Altiszti Oktatási Osztály, Műszaki Szakmai Felkészítő Alosztály alosztályvezetője a következőket hangsúlyozta a tanfolyam hátteréről: „A képzés az altiszti rendfokozattal rendelkező, műszaki végzettséggel nem rendelkező katonák részére szükséges, melynek időtartama tíz hét. A képzési terület egy rendkívül széles skálán mozog, tíz szakterületet foglal magába, többek között repülőtéri üzemeltetéstől kezdve a robbantáson át vízi átkelést is.

Az MH Altiszti Akadémián került sor egy hathetes elméleti felkészítésre, melyet három hét gyakorlati oktatás követett más katonai szervezeteknél. Az egyik legnagyobb kihívás az elméleti ismeretek érdekessé tétele a hallgatók számára. Cél, hogy megismerjék a különböző műszaki szakterületeket, a szakcsapatoknál használt technikai eszközöket, kiképzési foglalkozásokat is vezethessenek az itt megtanultak alapján; de az ismeretek elsajátítása az együttműködés miatt is kulcsfontosságú. Fontos tudni, hogy itt új ismereteket adunk át, nem a meglévő tudást elevenítjük fel.

Hódmezővásárhelyen és Szentesen volt a gyakorlati képzés egy része, mivel ott található meg az a szaktechnikai háttér, mely a sikeres gyakorlathoz szükséges. Szentesen vannak a víztisztításhoz, ponton hídépítéshez, átkelési gyakorlathoz szükséges eszközök, míg Hódmezővásárhelyen az erődítéshez, álcázáshoz, műszaki zárakhoz, robbantáshoz szükséges technika, valamint az útépítéshez szükséges földmunkagépek, azaz a műszaki építő eszközök."

Kiss Viktor főtörzsőrmester a Művelettámogató Műszaki Zászlóalj altisztje már 18 éve dolgozik műszaki beosztásban, jelenleg a tanfolyamon, mint gyakorlati oktató és vizsgáztató. "Több altiszt rendelkezik szakmai végzettséggel a saját szakterületén, de általános műszaki ismeretekkel nem, ezért szükséges, hogy a specializált tudást igénylő beosztások betöltéséhez a katonák szerteágazó, általános műszaki ismeretekre is szert tehessenek, mely minden műszaki beosztást betöltőnél azonos".

A tanfolyam egyik résztvevője a tűzszerészektől érkezett. Elmesélte, hogy a rendszeres vizsgázáshoz már hozzászokott, hiszen minden évben számot adnak a speciális felkészültségükről egy vizsgabizottság előtt. Véleménye szerint ez az átképző tanfolyam a különböző, szerteágazó témakörök miatt igen magas követelményszintet állított fel. Annyiból volt előnyösebb helyzetben, hogy tíz évvel ezelőtt egy műszaki kontingensben volt külszolgálaton, és ott már személyesen is megtapasztalta a most tanultakat.


Egy másik résztvevő a gyakorlati oktatást ítélte a leghasznosabbnak, szívesebben vett volna részt több gyakorlati képzésen a tanfolyam során. A pontonhíd építése volt az, ami leginkább távol áll a saját szakterületétől, így ezt tartotta a legérdekesebbnek, ezzel egyetértett a csoport legfiatalabb tagja, egy vizsga előtt álló tűzszerész őrmester is.
Bátor Ferenc alezredes az MH 5. Bocskai István Lövészdandár, Művelettámogató Műszaki Zászlóalj parancsnoka, a vizsgabizottság elnöke szerint fontos hogy a beosztásba kerülő altisztek, a különböző műszaki ismeretekből kapjanak egy szélesebb ismeretalapon nyugvó tudást. Hasznos, ha a gyakorlati képzés és a tanfolyamvégi vizsga műszaki alegységeknél, alakulatoknál történik. Az ott felhalmozódott szakmai és gyakorlati tudás átadása alapozza meg a sikeres tanfolyami végzést és tudja megindítani a végzett állományt a műszaki területen.

Pozitívnak ítéli meg a képzési tapasztalatokat Molnár Zsolt őrnagy. A kitöltött kérdőívek alapján a robbantás és a hídépítés volt a legnépszerűbb tanfolyami elem, de a résztvevők a tanfolyam egészét nagyon hasznosnak találták. A tervek szerint valamennyi műszaki beosztást betöltő katona részt fog venni ezen az általános ismereteket nyújtó átképző tanfolyamon.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 20. 09:51, szombat | Belföld

Orbán Viktor: amíg nemzeti kormány van, Magyarország nem lép háborúba

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán.

2024. Április 20. 09:49, szombat | Belföld

BMW-Lufthansa megállapodás: nagyobb repülők közlekednek Debrecen és München között

A debreceni autógyárát érintő társasági szerződést kötött a BMW Group a Lufthansa légitársasággal, ennek értelmében nagyobb befogadóképességű repülőket közlekedtetnek Debrecen és München között hétfői és pénteki napokon

2024. Április 20. 09:47, szombat | Bulvár

Kizuhant egy hároméves kisgyermek egy emeletes ház ablakából Csepelen

Kizuhant egy hároméves kisgyermek egy emeletes ház ablakából a főváros XXI. kerületében, Csepelen, a Kossuth Lajos utcában pénteken. A gyermeket a mentők kórházba vitték.

2024. Április 20. 09:46, szombat | Sport

Győzelemmel avatta fel az Alba Arénát a magyar jégkorong-válogatott

A jövő vasárnap kezdődő divízió I/A-világbajnokság előtt álló magyar férfi jégkorong-válogatott 2-1-re legyőzte az elitben szereplő norvég csapatot a székesfehérvári Alba Aréna avató mérkőzésén pénteken.