Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2020. Január 22. 15:18, szerda | Helyi
Forrás: Arany-Tóth Attila közönségkapcsolati munkatárs Emlékpont

Ritkán látott tárgyak, dokumentumok és háborús enteriőr

Ritkán látott tárgyak, dokumentumok és háborús enteriőr

Kiállítással emlékezik Kiss Lajosra a Tornyai-múzeum

Január 22-én, szerdán 17 órakor nyílik a Tornyai János Múzeumban a Múzeumőr című kiállítás. A Kiss Lajos néprajzkutató munkásságát bemutató tárlatot a megnyitó előtti napon sajtóbejáráson ismerhették meg a médiumok munkatársai.

Az eseményen Miklós Péter múzeumigazgató elmondta: tavaly Nyíregyházán – ahol Kiss Lajos évtizedeken át múzeumigazgatóként működött – a Jósa András Múzeumban nyílt a néprajzkutató munkásságát összegző tárlat, amelynek vásárhelyi adaptációját láthatja a közönség. Az eredeti tárlatot a kiállítás kurátorai a Tornyai János Múzeum gyűjteményéből, a Magyar Nemzeti Levéltár Csongrád Megyei Levéltára Hódmezővásárhelyi Levéltárának dokumentumaival és más gyűjtemények anyagaival egészítették ki.

Az 1881-ben született Kiss Lajos a vásárhelyi gimnázium elvégzése után a fővárosban színészi pályára lépett, s Vásárhelyre visszatérve a színjátszás mellett újságírással foglalkozott. Így került kapcsolatba Tornyai Jánossal, s a festőművész javaslatára az 1904-és vásárhelyi Mezőgazdasági és Ipari Kiállításra készülve Kiss Lajost bízták meg a néprajzi tárgyak összegyűjtésével. A Vásárhelyen megalapított múzeum őre lett 1906-tól hat éven keresztül Kiss Lajos.

A most nyíló kiállítás bemutatja Kiss Lajos életútját, színészi pályafutását és családi életét is. Erről Terendi Viktória, a vásárhelyi múzeum néprajzkutatója szólt, hangsúlyozva, hogy a „múzeumőr” nemcsak a vásárhelyi közgyűjteményt alapozta meg, hanem a nyíregyházi múzeum néprajzi gyűjteményét is ő hozta létre. A vásárhelyi kiállításon hallható lesz az a digitalizált hangfelvétel, amelyen Kiss Lajos olvassa fel két írását, valamint megtekinthetők személyes tárgyai mellett a Néprajzi Gyűjtemény - általa gyűjtött - eddig ritkán látott darabjai is. A kiállítótérbe kerültek az egykoron itt élt embereknek emléket állító fejfák mellett a hétköznapok használati tárgyai és ruhadarabok is.


– Nyíregyháza 1944-es bombázása idején a helyi múzeum tárgyait becsomagolták, azonban az elmenekítésre nem került sor – hívta fel a figyelmet a tárlatban látható enteriőrre a kiállítás másik kurátora, Bernátsky Ferenc helytörténész. A városba bevonuló szovjet csapatok a gyűjtemény értékes darabjait a Szovjetunióba szállították. A szobabelső az evakuálást előkészítő állapotot mutatja be, így látható, milyen körülmények között végezte ott munkáját Kiss Lajos.

A kiállítást Nagy Vera néprajzkutató nyitja meg január 22-én, a vernisszázson hegedűn Magyar Enikő, míg harmonikán Somogyi Attila működik közre. A tárlat április 26-ig várja majd a látogatókat.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 07:24, péntek | Sport

Bukaresti tenisztorna - Fucsovics legyőzte a második kiemeltet, és negyeddöntős

Fucsovics Márton bravúros győzelemmel bejutott a negyeddöntőbe az 579 ezer euró összdíjazású, bukaresti salakpályás férfi tenisztornán.

2024. Április 19. 07:24, péntek | Kék hírek

Ketten meghaltak egy balesetben Budapesten, a vétkes sofőr elmenekült

Két ember meghalt, miután három autó összeütközött a XVIII. kerületben, a 4-es főút Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre vezető szakaszán, a Billentyű utcánál, a vétkes sofőr elmenekült, ezért hajtóvadászatot indítottak után

2024. Április 19. 07:22, péntek | Belföld

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 19. 06:00, péntek | Életmód

Megjelent Azahriah új albuma, a skatulya I.

Skatulya I. címmel csütörtökön megjelent Azahriah új albuma, amelyet az egyik legnépszerűbb hazai dalszerző-előadó májusi tripla Puskás Aréna-koncertjéhez időzítve tett közzé.