Városlista
2020. szeptember 29, kedd - Mihály

Hírek

2015. Május 20. 14:37, szerda | Helyi
Forrás: Elek András- Emlékpont

Rendszerváltás, történelem, diplomácia

Rendszerváltás, történelem, diplomácia

Beszélgetés Szűrös Mátyással az Emlékpontban.

Az Emlékpont Rendszerváltó portrék, rendszerváltó pillanatok című sorozatának vendége lesz Szűrös Mátyás.

A volt ideiglenes köztársasági elnökkel Miklós Péter, az Emlékpont intézményvezetője beszélget a rendszerváltoztatás diplomácia vonatkozásairól május 21-én 17 órai kezdettel a hódmezővásárhelyi közgyűjteményben. Az est meghívott előadója bemutatja a Szűk volt a mundér - Egy magyar diplomata emlékezései és emlékeztetése (1959-2013) című könyvét is, mely a helyszínen megvásárolható és dedikáltatható lesz.

Szűrös Mátyás a vakhitűséget és torz internacionalizmust hirdető és megtestesítő rezsimek világában volt külpolitikus és diplomata. Könyvének előszavában azt írja a szerző, hogy az „eszményi” magyar diplomata számára változatlanul zsinórmérték kell, hogy legyen „a hazaszeretet, a hazafias kötelesség szüntelen érzete”. Emellett időszerű dolognak tartja hangsúlyozni, hogy ennek a hozzáállásnak vonatkoznia kell mindenki másra, aki külföldön, a nemzetközi szintéren Magyarország nevében, vagy képviseletében bármilyen minőségben, formában eljár, illetve tevékenykedik. Az egykori ideiglenes köztársasági elnök fontosnak tartja a történelem, a múlt ismeretét, hiszen akié a múlt, többnyire azé lehet a jelen és a jövő. A múltat azonban teremteni is kell, aminek az egyik eredeti módja az emlékírás, az aktív szereplők és közvetlen szemtanúk élményszerű kiegészítő hozzájárulása a történészi munkákhoz, és – akár szerény mértékben - a fiatalok történelmi szemléletre való neveléséhez - olvasható a Püski Kiadó gondozásában megjelent kötet bevezetőjében.

Ezek érdekelhetnek még

2020. Szeptember 29. 15:15, kedd | Helyi

Olcsóbban lehet utazni hétfőtől több dunántúli viszonylaton

Hétfőtől több dunántúli vasútvonalon is új menetrend és tarifa lépett életbe.

2020. Szeptember 29. 11:04, kedd | Helyi

A közúti közlekedésben is fontos a környezetvédelem

Már huszonnegyedik alkalommal zajlott le 2020. szeptember 21-25. között a Közúti Közlekedési Környezetvédelmi Akció sorozat, amelyben az idei évben Szeged mellett Budapest, Debrecen és Győr is részt vett.

2020. Szeptember 28. 12:44, hétfő | Helyi

Az októberi hétvégéken is lehet utazni Dunakanyar Napijeggyel

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium elrendelése alapján november 1-jéig még lehet vásárolni Dunakanyar Napijegyet,

2020. Szeptember 28. 12:23, hétfő | Helyi

Szeptember 28-tól három KISS közlekedik a váci és a ceglédi vonalon

Szeptember 28-án áll forgalomba a harmadik KISS, így hétfőtől már két emeletes motorvonat jár majd a váci és egy a ceglédi vonalon.