Városlista
2020. február 20, csütörtök - Álmos

Hírek

2015. Május 20. 14:37, szerda | Helyi
Forrás: Elek András- Emlékpont

Rendszerváltás, történelem, diplomácia

Rendszerváltás, történelem, diplomácia

Beszélgetés Szűrös Mátyással az Emlékpontban.

Az Emlékpont Rendszerváltó portrék, rendszerváltó pillanatok című sorozatának vendége lesz Szűrös Mátyás.

A volt ideiglenes köztársasági elnökkel Miklós Péter, az Emlékpont intézményvezetője beszélget a rendszerváltoztatás diplomácia vonatkozásairól május 21-én 17 órai kezdettel a hódmezővásárhelyi közgyűjteményben. Az est meghívott előadója bemutatja a Szűk volt a mundér - Egy magyar diplomata emlékezései és emlékeztetése (1959-2013) című könyvét is, mely a helyszínen megvásárolható és dedikáltatható lesz.

Szűrös Mátyás a vakhitűséget és torz internacionalizmust hirdető és megtestesítő rezsimek világában volt külpolitikus és diplomata. Könyvének előszavában azt írja a szerző, hogy az „eszményi” magyar diplomata számára változatlanul zsinórmérték kell, hogy legyen „a hazaszeretet, a hazafias kötelesség szüntelen érzete”. Emellett időszerű dolognak tartja hangsúlyozni, hogy ennek a hozzáállásnak vonatkoznia kell mindenki másra, aki külföldön, a nemzetközi szintéren Magyarország nevében, vagy képviseletében bármilyen minőségben, formában eljár, illetve tevékenykedik. Az egykori ideiglenes köztársasági elnök fontosnak tartja a történelem, a múlt ismeretét, hiszen akié a múlt, többnyire azé lehet a jelen és a jövő. A múltat azonban teremteni is kell, aminek az egyik eredeti módja az emlékírás, az aktív szereplők és közvetlen szemtanúk élményszerű kiegészítő hozzájárulása a történészi munkákhoz, és – akár szerény mértékben - a fiatalok történelmi szemléletre való neveléséhez - olvasható a Püski Kiadó gondozásában megjelent kötet bevezetőjében.

Ezek érdekelhetnek még

2020. Február 19. 13:52, szerda | Helyi

Határrendészeti összesítő Csongrád megyéből

Jogellenesen próbált meg bejutni az országba negyvenegy határsértő Csongrád megyében. A rendőrök feltartóztatták, majd az ideiglenes biztonsági határzárhoz kísérték őket.

2020. Február 19. 10:44, szerda | Helyi

Húsz évet is kaphatnak a műtrágyás áfacsalók

Külföldről beszerzett műtrágyával ügyeskedett az a bűnbanda, aminek 16 tagjával szemben vádemelést javasol a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

2020. Február 19. 10:34, szerda | Helyi

Hogyan kerültek állattetemek százai a hajdúsámsoni gödörbe?

Száznál is több állat maradványait találták meg Hajdúsámson külterületén, gödrökben elföldelve.

2020. Február 18. 11:11, kedd | Helyi

Főhajtás a kommunizmus áldozatai előtt

Minden év február 25-ét az országgyűlés 2000. június 16-án hatályba lépett határozatával nyilvánította a kommunizmus áldozatainak emléknapjává.