Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2022. Június 06. 16:04, hétfő | Külföld
Forrás: mti/illusztráció: pixabay

Rendőri igazoltatáskor meghalt egy nő, három rendőrt őrizetbe vettek

Rendőri igazoltatáskor meghalt egy nő, három rendőrt őrizetbe vettek

Franciaországban egy autóvezető súlyosan megsérült, az egyik utasa pedig meghalt, amikor rendőrök rálőttek a feléjük tartó kocsira, amely nem volt hajlandó megállni egy igazoltatás során. Három rendőrt őrizetbe vettek.

A három rendőrt, két férfit és egy nőt vasárnap délután óta a rendőrség felügyeleti szerve, az IGPN hallgatja ki hivatali személy által elkövetett fegyveres erőszak gyanújával - közölte a párizsi ügyészség. A vádhatóság szerint a rendőröket az általuk leadott lövések "súlyos következményei miatt" vették őrizetbe, valamint azért, hogy kivizsgálják a fegyverhasználat körülményeit. Előállításuk 48 órán át tarthat.

A halállal végződő intézkedés szombat délelőtt, Párizs északi, XVIII. kerültében történt.

Rendőrségi források szerint a kerékpáros rendőrök először azt vették észre, hogy egy gépkocsiban, amelyben négyen ültek, az egyik utas nem kötötte be a biztonsági övét. Amikor a jármű közelébe értek, az autó hirtelen elindult. Amikor egy kicsit később a rendőrök ismét megpróbálták a gépkocsiban ülőket igazoltatni, a jármű vezetője újból gázt adott, és a rendőrségi jegyzőkönyv szerint a kerékpáros rendőrök közé hajtott.

A rendőrök ekkor tüzet nyitottak, és súlyosan megsebesítették a járművezetőt, valamint az elöl ülő utast. Mindkettőjüket kórházba szállították. A női utas vasárnap este belehalt sérüléseibe, a 38 éves járművezetőt súlyos mellkasi sérülésekkel ápolják, de nincs életveszélyben. A hátsó ülésen utazó két ember, egy nő és egy férfi nem sérültek meg, őket kihallgatta a rendőrség.

Az ügyben két eljárás indult. Az IGPN a rendőrök szerepét vizsgálja, míg a párizsi bűnügyi rendőrség hivatali személlyel szembeni emberölési kísérlet miatt indított eljárást a gépkocsiban utazókkal szemben.

"A járműben tartózkodók közül egyeseknek már volt dolga a rendőrséggel. Azt állítják, hogy alkoholt és kannabiszt fogyasztottak" - mondták rendőrségi források az AFP hírügynökségnek.

Április végén szándékos emberölés miatt indult eljárás egy rendőr ellen, aki április 25-re virradó éjjel önvédelemre hivatkozva gépfegyverrel lőtt rá egy gyanús gépjárműre Párizs belvárosában. A gépkocsiban ülők közül, akik feltételezhetően szintén egy igazoltatás elől próbáltak meg elmenekülni, ketten életüket vesztették, egy ember pedig megsebesült.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.