Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2019. Október 24. 11:11, csütörtök | Helyi
Forrás: Arany-Tóth Attila közönségkapcsolati munkatárs Emlékpont

Rendhagyó történelemórák a forradalom emlékére

Rendhagyó történelemórák a forradalom emlékére

Topolyai és szegedi diákok az Emlékpontban

A 63 évvel ezelőtt kitört forradalom és az azt követő szabadságharc nemzeti ünnepéhez közeledve az Emlékpont történészeinek rendhagyó óráin vettek részt el a szegedi Csonka János Szakgimnázium és Szakközépiskola, valamint a vajdasági Topolya Mezőgazdasági Iskolájának diákjai.

A szegedi szakképző intézmény diákjainak a közgyűjtemény két történésze, Nagy Gyöngyi és Vincze Gábor mutatta be az Emlékpont állandó kiállítását, ismertetve a város 1945 és 1990 közötti időszakának történelmét, a társadalmi folyamatokat, valamint a diákok a dokumentumokon, fényképeken, installációkon és videofelvételeken keresztülbepillanthattak az akkori mindennapokba is.

Az Emlékpont konferenciatermében rendezett tanórán a történészek felvázolták az 1956-os forradalomhoz vezető politikai és gazdasági folyamatokat, szóltak az eldördült sortüzekről, a szovjet csapatok bevonulásáról és a forradalmat követő megtorlásokról is.

Vincze Gábor történész óráját figyelemmel hallgatták a Határtalanul program keretében érkezett, s a vásárhelyi Gregus Máté Szakközépiskola vendégszeretetét élvező topolyai középiskolások. Kísérőjük, az iskola nyugalmazott történelemtanára, Kisimre Tibor sajnálattal mondta el, hogy a vajdasági szakiskolákban a diákok mindössze egyetlen évig tanulnak történelmet, s azok középpontjában sem a magyar történelem eseményei állnak.

A vajdasági diákok ötnapos programjuk során felkeresik Mezőhegyesen a Nemzeti Ménesbirtokot, a makói Hagymatikumot, Vásárhelyen ellátogatnak még a Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Karára – ahol minden évben több diákjuk is tovább tanul –, s a hentes tanulóik vezetésével részt vesznek a Békéscsabai Kolbászfesztiválon is.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.

2024. Április 18. 14:30, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről

A vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió műsorában.

2024. Április 18. 14:29, csütörtök | Belföld

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön a Facebook oldalán közzétett bejegyzésben.

2024. Április 18. 14:27, csütörtök | Belföld

Kis és közepes vállalkozók kaphatnak teret az eMagon

Együttműködést kötött a VOSZ és az eMAG a magyar kkv-k online értékesítési csatornáinak fejlesztésére