Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2020. Január 02. 18:14, csütörtök | Belföld
Forrás: mti

Rekordszámú elemzést készített az Állami Számvevőszék tavaly

Rekordszámú elemzést készített az Állami Számvevőszék tavaly

A 2018-as 17 után, tavaly csaknem dupla annyi, 32 elemzést tett közzé az Állami Számvevőszék (ÁSZ) – emelte ki Domokos László, az ÁSZ elnöke a számvevőszék honlapján csütörtökön megjelent közleményben.

A közlemény szerint az ÁSZ egyre nagyobb hangsúlyt helyez a törvényben meghatározott tanácsadó tevékenységére.

A tavaly nyilvánosságra hozott elemzések érintették a központi költségvetés, az államadósság-csökkentés, az áfabeszedés, a korrupció megelőzése, a foglalkoztatás és munkahelyteremtés, az egészségügy, a családtámogatás, a gyermekvédelem, a klímaváltozás, a helyközi közlekedés, az állami és önkormányzati vállalatok, valamint az alapítványok gazdálkodása területét.

Több elemzést publikáltak a foglalkoztatás és a munkahelyteremtés területén, amelyek egyikében az ÁSZ arra hívta fel a figyelmet, hogy a munkaerőpiac helyzete már nem indokolja az egyedi munkahelyteremtés közpénzből való további ösztönzését, helyette a – növekedési célokat szolgáló – tudásintenzív, magas hozzáadott értékkel bíró ipari és szolgáltatási területek támogatása célszerű.

Számos számvevőszéki elemzés értékelte 2019-ben is a költségvetési és makrogazdasági folyamatokat, amelyekkel az ÁSZ hozzájárult a központi költségvetés átláthatóságához, illetve támogatta a Költségvetési Tanács munkáját. Nyilvánosságra hoztak elemzést a költségvetési rugalmasság javításának eszközeiről, a költségvetés szerkezeti változásáról, valamint a középtávú költségvetési tervezés jelentőségéről is.

Az ÁSZ több elemzéssel is támogatta a 2020-as központi költségvetésről szóló törvényjavaslat megalkotását, illetve parlamenti zárószavazását.

Az egészségügyi ellátórendszer és finanszírozása folyamatosan működik, azonban a jelenlegi formájában nem tekinthető fenntarthatónak is – következtetett egyik elemzésében az ÁSZ, amely arra is rámutatott, hogy a fenntartható működést a hatékony ellátási struktúra, a valós költségeken alapuló finanszírozás, valamint az átlátható és hatékony gazdálkodás segítheti elő. A hazai családtámogatási rendszert bemutató elemzésben pedig arra a következtetésre jutottak, hogy az évtizedek óta tartó kedvezőtlen demográfiai folyamatok megfordítása csak hosszabb távon lehetséges, az erre a célra fordított jelentős közpénzfelhasználás hatásai már érzékelhetőek.

Nyolcadik alkalommal térképezte fel az ÁSZ a magyar közszféra integritási helyzetét, valamint nyilvánosságra hozta az állami és önkormányzati többségi tulajdonú társaságok integritási helyzetéről készült elemzését.

Az ÁSZ egyik elemzésében arra is rámutatott, hogy a gazdasági fellendülés időszakában az államnak, mint tulajdonosnak célszerű visszafognia a beruházásait, gazdasági visszaesés esetén viszont ösztönöznie kell azokat.

Mindezek mellett az ÁSZ közzétette a költségvetési támogatásban részesült pártalapítványok, majd pedig az alapítványok ellenőrzési tapasztalatait foglalta össze, és elemzésében felhívta a figyelmet, hogy a gazdálkodási szabálytalanságok az alapítványok eredményes és hatékony feladatellátását is veszélyeztethetik.

A tavalyi utolsó, azaz 32. elemzésében az ÁSZ a közszféra belső ellenőrzésével kapcsolatos ellenőrzési tapasztalatokat összegezte. Az ÁSZ elemzése arra a következtetésre jutott, hogy a közszféra belső ellenőrzése jelenlegi formájában nem tölti be funkcióját, ezért indokolt a teljes rendszer felülvizsgálata.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során