Városlista
2021. május 7, péntek - Gizella

Hírek

2020. Szeptember 28. 12:20, hétfő | Helyi
Forrás: Arany-Tóth Attila közönségkapcsolati munkatárs Emlékpont

Régió, hagyomány, történet

Régió, hagyomány, történet

Előadások a sokszínű Dél-Alföldről

A Bálint Sándor Szellemi Örökségéért Alapítvány Régió, hagyomány, történet címmel rendezett konferenciát. Az eseményen Miklós Péter, a Tornyai János Múzeum igazgatója is előadást tartott.

Régió, hagyomány, történet címmel rendezett történelmi konferenciát a szegedi Bálint Sándor Szellemi Örökségért Alapítvány és a Szőregi Baráti Társaság a szeged-szőregi faluházban. A két civilszervezet által koordinált esemény előadói között volt Miklós Péter, a hódmezővásárhelyi Tornyai János Múzeum igazgatója és Bene Zoltán író, szerkesztő, esszéista, a Szeged című folyóirat főszerkesztője is.
Miklós Péter a Dél-Alföldről, mint történeti régióról beszélt, s a térséget öt dimenzió – az etnikai sokszínűség, a gazdasági tartalmak, az oktatási, kulturális és tudományos területek, valamint a határmentiség és civilizációs kontaktzóna jelleg – mentén vizsgálta. Bene Zoltán Szeged és a környékbeli falvak kapcsolatáról szólt referátumában, valamint a lokális kortárs irodalmi törekvésekben helyezte el a dél-alföldi írok világát.

A rendezvényt a Nemzeti Együttműködési Alap anyagi támogatása tette lehetővé, amelynek eredményeként a Bálint Sándor Szellemi Örökségéért Alapítvány egy tanulmánykötet is megjelentetett erre az alkalomra.

Ezek érdekelhetnek még

2021. Május 05. 12:05, szerda | Helyi

Balatoni és Tisza-tavi szolgáltatásfejlesztés: fókuszban a kerékpáros turizmus

A korábbi évek szolgáltatási színvonalának javítása után, idén is jól érzékelhető fejlesztések teszik vonzóbbá, kényelmesebbé a vasúti utazást, illetve új turisztikai ajánlatok is az utasok rendelkezésére állnak.

2021. Május 05. 12:02, szerda | Helyi

Május 17-én életbe lép az előszezoni menetrend

Sűrűbb eljutást és minőségibb szolgáltatást nyújt a MÁV-START a Balatonhoz utazóknak.

2021. Május 05. 11:58, szerda | Helyi

Eladni vitte a hamis ruhát

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) munkatársai több mint tizenötmillió forint értékű hamis ruhát találtak egy autóban.

2021. Május 04. 00:00, kedd | Helyi

Május 4-én nyitnak a hódmezővásárhelyi múzeumok

Védettségi igazolvánnyal várják a látogatókat