Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2015. Június 29. 12:10, hétfő | Belföld
Forrás: MÁV Szimfonikus Zenekar

Ravenna Fesztivál, EXPO Milánó - olasz turnéra indulnak a MÁV Szimfonikusok

Ravenna Fesztivál, EXPO Milánó - olasz turnéra indulnak a MÁV Szimfonikusok

Turnéra indul a MÁV Szimfonikus Zenekar június 26-án Olaszországba.

A 83 muzsikus Ravennában, egy nappal később pedig Milánóban lép színpadra a nagy sikerű DanteXperience produkcióval. A karmesteri pulpitusra Vittorio Bresciani áll, közreműködik Chiara Muti, valamint az Angelica Leánykar.

A MÁV Szimfonikusok először 2015. április 24-én, a 35. Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében adták elő ezt a műsort a Művészetek Palotája Bartók Béla Nemzeti Hangversenytermében, hatalmas sikerrel. A DanteXperience mind technológiájában, mind pedig tartalmában egyedülálló audiovizuális elemeket felvonultató produkció, Vittorio Bresciani koncepciója alapján. A két elhangzó művet – Liszt Dante-szimfóniáját, valamint Csajkovszkij: Francesca da Rimini - zenekari fantázia Dante nyomán című művét – természetesen Dante Isteni színjátéka ihlette. Az ehhez társuló illusztrációkat kivetítőn követheti nyomon a közönség, narrációval kiegészítve.

Vittorio Bresciani

Paolo Micchichè még 2002-ben hozott létre nagyszabású összművészeti produkciót "Liszt, Dante és Doré - az Isteni színjáték zenében, versben és festészetben" címmel. A római Operában, a Veronai Arénában, és a Ravenna Fesztiválon is nagy sikerrel mutatták ezt be, később pedig további olasz városokba, illetve a Weimari Művészeti Fesztiválra is eljutott, immár "Multimedia Dante" név alatt. Ezt a koncepciót fejlesztette tovább 2005-ben Vittorio Bresciani, aki zongoristaként kezdte karrierjét, s ma az egyik legjobb Liszt-előadónak tartják Olaszországban. Számos CD felvételt készített Liszt darabjaiból, idén nyáron pedig – a MÁV Szimfonikus Zenekar élén – a Ravenna Fesztivál egyik legnagyobb attrakciójává teszi a DanteXperience-t, a Palazzo Mauro de André színpadán. Az Isteni színjáték idézett részleteinek narrátora Riccardo Muti lánya, az ismert filmszínésznő Chiara Muti lesz, valamint közreműködik a 40 fős Angelica Leánykar (alapító és karigazgató: Gráf Zsuzsanna).

A zenekar másnap, június 28-án a milánói Giuseppe Verdi Konzervatóriumban adja elő ugyanezt a műsort a 2015-ös EXPO Milánó keretében. A projektet a Serate Musicali Artisti, valamint a Studiomusica Hungary Kft. hívta vendégszereplésre Milánóba; a minisztériumi támogatással létrejött produkció várhatóan hatalmas sikert arat majd az EXPO-n – közölte Lendvai György, a MÁV Szimfonikus Zenekar ügyvezetője

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 03. 06:43, péntek | Belföld

Nagy Márton: Magyarországon minden adott, hogy Kína logisztikai központja legyen

Magyarországnak versenyképessége javítása érdekében szüksége van a kínai kapcsolatokra, a két ország közötti együttműködés erősítésére

2024. Május 03. 06:38, péntek | Belföld

A Balatonnál az új építésű lakások átlagos négyzetméterára a 3,2 millió forintot is elérheti

A Balaton-parton háromszoros az árkülönbség a legolcsóbb és legdrágább települések új építésű projektjei között:

2024. Május 02. 15:22, csütörtök | Belföld

EM: áprilisban is termelési csúcsot döntöttek az ipari naperőművek

Újabb rekordot hozott a múlt hónap utolsó napja a nagyobb méretű napelemes rendszerek termelésében - tette közzé az Energiaügyi Minisztérium (EM) a Facebook-oldalán csütörtökön.

2024. Május 02. 15:21, csütörtök | Belföld

NGM: a kormány üdvözli az üzemanyagárak újabb csökkentését

A kormány üdvözli a Mol bejelentését, miszerint szombattól, azaz 2024. május 4-től újabb 4-4 forinttal csökken a benzin és a gázolaj nagykereskedelmi ára.