Városlista
2021. április 11, vasárnap - Zsolt, Leó

Hírek

2011. Szeptember 28. 07:23, szerda | Belföld
Forrás: OrientPress

Árampiac: megéri a szolgáltatóváltás

Árampiac: megéri a szolgáltatóváltás

Átlagosan 8-10 százalékos csökkenést hozhat a villamosenergia-költségekben a kis- és közepes vállalatok számára egy „jól eltalált” áramszolgáltató-csere – derül ki az ALTEO Energiaszolgáltató Nyrt. felméréséből.

„Még ha az átlagos költségcsökkenéssel, illetve egy átlagos – évi 50 ezer kilowattórát fogyasztó – kis-céggel számolunk is, évi mintegy 100 ezer forint a tét” – hívja fel a figyelmet Kis Gergely, az ALTEO energiakereskedelmi igazgatója.

A feltörekvő energetikai csoport bő száz, 2012. január elsejével váltani készülő kis- és közepes céget vizsgált – jellemzően olyan vállalatot, amely eddig nem váltott kereskedőt, vagy csak korlátozott versenyben vett részt –, és számszerűsítette a várható megtakarítást. A villamosenergia-költség legerőteljesebb mérséklődésére azok a cégek számíthatnak, amelyeknek éves áramfogyasztása 100 és 200 ezer kilowattóra között van, de az 50-100, illetve a 200-500 ezer kilowattóra közötti fogyasztással rendelkező cégek is tetemes megtakarítást érhetnek el.

A villamos energia szabad piaca 2003 óta nyitott, ám a legutóbbi időkig korlátozott maradt az említett kör szolgáltatóváltási aktivitása; jellemzően a tőkeerős, a villamos energia piacát jól ismerő nagyvállalatok éltek a lehetőséggel. E tekintetben az elmúlt időszakban változás ment végbe, mind több kisebb cég vág bele a szolgáltatócserébe. Az okok egyértelműek: egyrészt megugrott a villamosenergia-kiskereskedők száma, ami élénkítette a versenyt, másrészt a piaci árszint is mérséklődött. A potenciált jelzi, hogy 10-15 ezerre tehető a váltani tervező cégek száma.

Ezzel együtt tapasztalható a változtatástól való egyfajta ódzkodás is a kis- és közepes vállalatok egy részénél. „Az aggodalmak egy része az adminisztráció vélt bonyolultságához kapcsolódik, annak ellenére, hogy a szolgáltatócsere az engedéllyel rendelkező kereskedők körében kockázatmentes és egyszerű” –
mondja Kis Gergely.

Az ellátásbiztonságot a jogszabályi keretek és a szigorú hatósági gyakorlat biztosítja, így a fogyasztó az új szolgáltató áramát is akadályoztatás nélkül megkapja. Az áram beszerzését az engedéllyel rendelkező kereskedők ráadásul hosszú távú villamosenergia-beszerzési szerződésekkel biztosítják, így az a veszély sem fenyeget, hogy a kereskedő nem tud eleget tenni áramszolgáltatási vállalásának.

A szolgáltatóváltás módja sem tér el jelentősen az egyéb beszerzések gyakorlatától: egyszerűen, írásban felmondható az addigi szerződés, és megköthető az új a kiválasztott partnerrel. A villamosenergia-szolgáltatók felmondási határideje jellemzően a megszüntetés előtti 30-60 nap, ezt a társaságnak saját érdekében fontos szem előtt tartania – hangsúlyozza Kis Gergely.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2021. Április 11. 14:07, vasárnap | Belföld

Szigorú óvintézkedések mellett tehetnek szakmai vizsgát a szakképzésben tanulók

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) tervei szerint májusban adhatnak számot tudásukról a szakképző intézményekben vizsgázók - közölte az ITM vasárnap az MTI-vel.

2021. Április 11. 13:02, vasárnap | Belföld

Egyre népszerűbb az elektronikus fizetés

Az elektronikus fizetés elterjedését számos intézkedés segíti, többek között a tavaly márciusban debütált azonnali fizetési szisztéma, a másfél millió forint feletti készpénzfizetési korlátozás,

2021. Április 11. 10:09, vasárnap | Belföld

Hajóbalesetben meghalt egy férfi a Dunán

A kishajó vezetője ellen a fővárosi rendőrök eljárást indítottak.

2021. Április 11. 09:12, vasárnap | Belföld

Meghalt 206 beteg, 6296-tal nőtt a fertőzöttek száma

Meghalt 206, többségében idős, krónikus beteg, és újabb 6296 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést - közölte a koronavirus.gov.hu vasárnap,