Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2017. Január 12. 13:26, csütörtök | Helyi

Rákosi börtönei Berettyóújfalun

Rákosi börtönei Berettyóújfalun

Az Emlékpont 2013-ban létrehozott kiállítása, a Rákosi börtöneit bemutató tárlat szerdán a kilencedik helyszínén, a berettyóújfalui Bihari Múzeumban nyílt meg.

A vernisszázson Miklós Péter, a hódmezővásárhelyi közgyűjtemény vezetője emlékeztetett: Rákosi diktatúrájának idején mintegy egymillió személlyel szemben indítottak eljárást, s ezeket számos elmarasztaló ítélet követte. A számos kivégzés mellett több százezren kerültek börtönökbe, internáló táborokba, amelyeknek világa nem volt ismeretlen Rákosi előtt sem.

Az, hogy Magyarország a második világháborút követően a szovjet megszállási övezet része lesz, még a fegyverek ropogása idején eldőlt, a szovjet megszálló hatalom térnyerését és uralmát az itt lévő idegen hadsereg mellett a több ezres létszámmal kialakított politikai elnyomó szervezett, az Államvédelmi Hatóság volt hivatott biztosítani. A diktatúra nem tűrte a szabadságot és politikai pluralizmust, s ezek szószólóit rácsok mögé juttatták.

Az Emlékpont munkatársai, Mészáros Tamás és Vincze Gábor történészek a kiállítás háttéranyagát az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárának és más közgyűjtemények anyagában végzett kutatások alapján állították össze, míg a bemutatásra kerülő cella felszerelési tárgyait a szegedi Csillag Börtön bocsátotta a szakemberek rendelkezésére.

A bemutatásra kerülő zárka mérete megegyezik annak a helyiségnek a méretével, ahol Rákosi a két világháború között kommunista szervezkedés miatt raboskodott több mint tíz éven át, míg a bitófa – amelyet az 1960-as évektől használtak rendeltetésszerűen – szintén a szegedi büntetésvégrehajtási intézményből került a kiállításba.


– Börtönné változtatni egész Magyarországot, ez volt Rákosi célja – idézte Miklós Péter a kiállítás egyik létrehozóját, Vincze Gábort, rámutatva: aki másfél évtizedet tölt el egy büntetésvégrehajtási intézményben, személyiségtorzulást szenved el, amelyet Rákosi esetében tovább fokoztak a börtönévek után a Szovjetunióban eltöltött évek, a politikai szocializálódásának moszkvai időszaka. Ez motiválta, hogy a hálózati gondolkodás útján, a maffia módszereivel, a titkosszolgálatok eszközeit felhasználva tartson szoros ellenőrzése alatt egy egész országot.


– A Rákosi diktatúra módszerei 1956 után újra működésbe léptek – jelentette ki Miklós Péter, felidézve, hogy a Kádár János irányításával végrehajtott megtorlás ugyanezeket az eszközöket alkalmazta céljai megvalósításában. S bár a diktatúra 1963-at követően felpuhult, az alkalmazott módszerek kiváltotta félelem élménye rögzült és általa kialakult a „szocialista embertípus”, aki nem mer gondolkodni és kezdeményezni.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 07:24, péntek | Sport

Bukaresti tenisztorna - Fucsovics legyőzte a második kiemeltet, és negyeddöntős

Fucsovics Márton bravúros győzelemmel bejutott a negyeddöntőbe az 579 ezer euró összdíjazású, bukaresti salakpályás férfi tenisztornán.

2024. Április 19. 07:24, péntek | Kék hírek

Ketten meghaltak egy balesetben Budapesten, a vétkes sofőr elmenekült

Két ember meghalt, miután három autó összeütközött a XVIII. kerületben, a 4-es főút Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre vezető szakaszán, a Billentyű utcánál, a vétkes sofőr elmenekült, ezért hajtóvadászatot indítottak után

2024. Április 19. 07:22, péntek | Belföld

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 19. 06:00, péntek | Életmód

Megjelent Azahriah új albuma, a skatulya I.

Skatulya I. címmel csütörtökön megjelent Azahriah új albuma, amelyet az egyik legnépszerűbb hazai dalszerző-előadó májusi tripla Puskás Aréna-koncertjéhez időzítve tett közzé.