Városlista
2022. október 7, péntek - Amália

Hírek

2014. Május 14. 14:17, szerda | Helyi
Forrás: (Göbl Vilmos-sajtóreferens)

Rákosi a priccsen és a Csillag bitófája az Emlékpontban

Rákosi a priccsen és a Csillag bitófája az Emlékpontban

Szombaton börtönkiállítás nyílik Hódmezővásárhelyen.

A szegedi Csilllagbörtön bitófáját is megtekinthetik a látogatók az Emlékpont szombaton nyíló új időszaki kiállításán. A Rákosi börtönei című tárlat nemcsak az ötvenes évek börtöneinek és internálótáborainak világát idézi meg, hanem bemutatja azt zárkát is, ahol maga Rákosi Mátyás 1930-tól raboskodott: a későbbi diktátor bábúja a kiállítás egyik sarkában egy vaságyon ülve várja Szovjetunióba történő kiadatását.

A kiállítást Dr. Kószó Péter alpolgármester, Árva László, az Emlékpont szakmai főtanácsadója és Vincze Gábor történész mutatja be a sajtó képviselőinek május 15-én, csütörtökön 12 óra 30 perckor az Emlékpont időszaki kiállítótermében.

A 20. század legsötétebb időszaka volt az az évtized, amelyet Rákosi Mátyás neve fémjelez. Már 1945-től kezdődően megteltek az ország börtönei, internáló-, és kényszermunkatáborai politikai foglyokkal, majd a kiépülő kommunista diktatúra börtönné változtatta az egész országot. A kiállítás középpontjában egy rekonstruált zárka található, részben eredeti, a szegedi Csillagból származó tárgyakkal, zárkaajtóval, vasággyal és "stokival". A Rákosi-diktatúrában politikai okokból kivégzettekre egy eredeti bitófa emlékeztet.

A tárlat nem csak az ötvenes évek büntetés-végrehajtásáról ad (egy korántsem teljes) körképet, hanem a cím kétértelműségének megfelelően felidézi azt is, ahogy Rákosi Mátyás a Csillagbörtönben raboskodott a harmincas években. Az előbb 8 és fél évnyi, majd életfogytiglani börtönbüntetésre ítélt Rákosi kivételesen jó elbánásban részesült a Csillagban. Zárkája egész nap nyitva volt, szabadon járkált írnoki helye és a cella között. Időnként a politikai foglyokkal párttaggyűlést tartott, és frakciózás címén kizárta azokat, akik kifogásolni merték, hogy a többiektől eltérően a csomagját nem osztotta meg a rabtársai között. Feltűnően sok pénze volt, és ügyvédje útján állandó kapcsolatban volt Moszkvában lévő rokonaival. Rákosi 1940 október végén egy államközi megállapodás értelmében a Szovjetunióba távozhatott, majd 1945 január végén tért vissza Magyarországra.

A Rákosi börtönei kiállítás május 17-én, szombaton 11 órakor nyílik az Emlékpont Galéria kiállítótermében. Az eseményen köszöntőt mond Árva László, a közgyűjtemény vezetője, a tárlatot Kutrucz Katalin, az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárának főigazgató-helyettese nyitja meg. A vernisszázson fellép Csontos Péter gordonka művésztanár, verset szaval Rakonczai Kitti, a Németh László Gimnázium diákja. A börtönök világát megidéző kiállítás szeptember közepéig látogatható.

Ezek érdekelhetnek még

2022. Október 05. 15:18, szerda | Helyi

Hajszál híján bravúr a Kosársuli U18-as csapatától

Épphogy lemaradt az U18-as bajnokság főtáblájáról a Vásárhelyi Kosársuli U18-as csapata.

2022. Október 05. 09:52, szerda | Helyi

Bukott a gázolajos trükközés

A dél-dunántúli benzinkutas megszüntette a dízelkút és a pénztárgép közötti kommunikációt, és feketén szolgálta ki az üzemanyagot egyes vevőinek.

2022. Október 05. 09:49, szerda | Helyi

Élen a Kosársuli U20 a bajnokságban

Két nagyarányú győzelemmel kezdte a szezont a Bodrogi Bau Vásárhelyi Kosársuli U20-as csapata. Varga Zalán tanítványai a két meccs alatt kevesebb mint 80 pontot engedélyezett ellenfeleinek.

2022. Október 04. 15:42, kedd | Helyi

Egyre zajosabb bolygón élünk

Szűrje a zajt – mutatjuk hogyan!