Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2023. Március 22. 07:18, szerda | Külföld
Forrás: mti

Putyin: a kínai terv alapja lehet a rendezésnek

Putyin: a kínai terv alapja lehet a rendezésnek

A Kína által javasolt béketerv alapját képezheti az ukrajnai helyzet megoldásának - jelentette ki Vlagyimir Putyin, miután kedden a Kremlben Hszi Csin-ping kínai elnökkel tárgyalt.

"Úgy véljük, hogy a Kína által előterjesztett béketerv számos rendelkezése összhangban van Oroszország megközelítésével, és alapul szolgálhat a békés rendezéshez, amikor a Nyugat és Kijev készen áll majd erre" -mondta az orosz vezető.

"Azonban egyelőre nem tapasztaltunk ilyen készséget részükről" - tette hozzá.

Hszi azt hangoztatta, hogy hazája objektív és elfogulatlan álláspontot képvisel az ukrajnai válsággal kapcsolatban, és aktívan közreműködik a megbékélést és a rendezési tárgyalások újrafelvételét célzó erőfeszítésekben. Mint mondta, Kína az ENSZ Alapokmányának céljai és elvei szerint jár el, a béke és a párbeszéd híve, és szilárdan a történelem helyes oldalán áll.

Putyin arra figyelmeztetett, hogy Oroszország kénytelen lesz reagálni, ha a kollektív Nyugat nukleáris összetevőt tartalmazó fegyvereket vetne be. Az orosz elnök arra a hírre reagált, amely szerint Nagy-Britannia szegényített uránt tartalmazó lőszert tervez szállítani Ukrajnának.

"Ma vált ismertté, hogy az Egyesült Királyság a védelmi miniszterhelyettesének szájával nemcsak harckocsik szállítását jelentette be Ukrajnának, hanem szegényített urániumot tartalmazó lövedékekét is. Úgy tűnik, hogy a Nyugat valóban úgy döntött, hogy nem szavakban, hanem tettekben harcol Oroszországgal az utolsó ukránig" - mondta Putyin.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter a közléssel kapcsolatban a Rosszija 1 televíziónak azt mondta, hogy London világszerte aláássa a stratégiai stabilitást.

"Mindjárt megnézzük, hogy mit szándékoznak átadni nekik (a britek az ukránoknak)" - jelentette ki Szergej Sojgu védelmi miniszter újságíróknak, hozzátéve, hogy Oroszországnak van mivel válaszolnia.

Putyin egyébként eredményesnek és építő jellegűnek nevezte a csúcstalálkozót, és úgy értékelte, hogy a kapcsolatok a valaha volt legmagasabb szintet érték el. Mint mondta, a legtöbb nemzetközi kérdésben az orosz és a kínai álláspont közel áll egymáshoz vagy egybeesik.

Bejelentette, hogy a Mongólián átvezető, tervezett Szibéria Ereje-2 gázvezetékkel kapcsolatban minden megállapodás megszületett, hogy bővülni fognak a Kínába irányuló orosz LNG-szállítások, és hogy Moszkva kész növelni az olajszállításokat is. Mint mondta, orosz vállalatok képesek kielégíteni Kína növekvő energiaigényét.

Közölte, hogy Moszkva támogatja a jüan használatát az ázsiai, afrikai és latin-amerikai országokkal való kereskedelemben. Putyin szerint a kétoldalú kereskedelem 2022-ben - 185 milliárd dollárral - történelmi rekordot ért el. Előrejelezte a Kínába irányuló orosz hús- és gabonaexport jelentős növekedését.

Az orosz elnök elmondta, hogy Kína Oroszország vezető partnerévé vált a Távol-Kelet gazdasági fejlődésében és hogy a két ország kész közös munkaszervezetet létrehozni az északi hajózási útvonal fejlesztésére. Közölte, hogy Moszkva támogatja egy, a Sanghaji Együttműködési Szervezeten belül létrehozandó sportszervezet létrehozására irányuló munkát.

Úgy vélekedett, hogy Moszkva és Peking világelsővé válhat az informatika, a hálózatbiztonság és a mesterséges intelligencia fejlesztésében. Kifejezte Moszkva készségét a kínai vállalkozások támogatására az Oroszországból kivonult vállalkozások helyettesítésében.

Hszi a tárgyalásokat őszintének és barátságosnak, a kétoldalú kapcsolatokat pedig létfontosságúak minősítette a korszerű világrend szempontjából. Hangsúlyozta, hogy a fellendült kétoldalú kereskedelem lendületet ad a társadalmi-gazdasági fejlődésnek.

Kína elnöke kiemelten szólt arról, hogy Kína és Oroszország az ENSZ Biztonsági Tanácsának állandó tagjaként síkraszáll a nemzetközi kapcsolatok alapvető normáinak fenntartása mellett és konstruktív erőt fog kifejteni a többpólusú világ érdekében. Hszi Csin-ping szerint a két ország átfogó tervezést vezet be a kereskedelemben, beleértve az informatikai és nyersanyagkereskedelmet is.

A csúcson elfogadott egyik közös nyilatkozatban a felek elfogadhatatlannak nevezték azokat a kísérleteket, amelyek a nemzetközi jog általánosan elismert elveit és normáit "szabályokon alapuló rend" gyakorlatával próbálják felváltani. A felek elítélték az erőpolitikát, a hidegháborús gondolkodásmódot és a tömbökön alapuló konfrontációt. A dokumentumban Moszkva üdvözölte Pekingnek az ukrajnai válság politikai és diplomáciai eszközökkel való rendezésében játszott pozitív szerepét, és megerősítette elkötelezettségét az "egy Kína" elve mellett.

Egy másik nyilatkozatban elfogadták a 2030-ig tartó gazdasági együttműködés alapelveit. Ezek magukban foglalják a kereskedelmi forgalom növelését és szerkezetének optimalizálását, az e-kereskedelem és az innovatív eszközök fejlesztését, a beruházások támogatását, az összekapcsolt logisztikai rendszer kialakítását, valamint az együttműködés erősítését egyebek között a pénzügyek, az energetika, a nyersanyag-ellátás, a technológia és az innováció, valamint mezőgazdaság területén.

Fotó: Illusztráció - Pixabay

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése