Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2019. Március 12. 14:19, kedd | Helyi
Forrás: MÁV Magyar Államvasutak Zrt. KOMMUNIKÁCIÓS IGAZGATÓSÁG

Pünkösdkor 12. alkalommal indul Erdélybe a Székely gyors és a Csíksomlyó expressz össznemzeti zarándokvonat

Pünkösdkor 12. alkalommal indul Erdélybe a Székely gyors és a Csíksomlyó expressz össznemzeti zarándokvonat

A csaknem fél kilométer hosszú „össznemzeti zarándokvonat”, a Székely gyors és a Csíksomlyó expressz utasai, idén 2019. június 7-10. között tizenkettedik alkalommal keresik fel Erdélyt,

a csíksomlyói búcsút és a történelmi Magyarország 1000 éves határát.

A négy napos nemzeti program csúcspontja pünkösd szombatján az 500 ezer zarándokot vonzó csíksomlyói búcsú, a Mária-ünnep. Másnap a történelmi Magyarország ezeréves határát keresik fel – 50 ezer székely társaságában – a Székely gyors és a Csíksomlyó expressz zarándokai.

A mára már kultikussá vált vonatok története 2007 őszén kezdődött. A Kárpáteurópa Utazási Iroda vezetői felismerték az erdélyi magyarok, székelyek mellett az anyaországi magyarok és a világ magyarságának ökumenikus, szent találkozójává vált, ahová százezrek zarándokolnak el. Az elsődleges vallási töltet mellett az ünnep nemzeti jellege is évről évre markánsabbá vált.

A székelyföldi, csíksomlyói Mária-ünnepre gyalog, szekéren, lóháton, autóval, busszal érkeztek egykoron a hívők. A vonat viszont hiányzott a közlekedési eszközök közül, holott ennek kapacitása lett volna a legnagyobb. Ráadásul jóval kényelmesebb a többinél, és többet nyújt egyszerű utazásnál: programokat lehet szervezni az étkezőkocsikban.

A Kárpáteurópa Utazási Iroda ezért egyedülálló vállalkozásba kezdett. A cég képviselői 2007 őszén felkeresték a MÁV-ot, amelynek vezetői pozitívan fogadták a kezdeményezést. Több száz elkötelezett, lelkes ember, magyarok és székelyek, utazási irodások és vasúti vezetők, alkalmazottak munkájának köszönhetően 2008 pünkösdjén a szent koronás címerrel díszített – már akkor ikonikusnak tartott 017-es számú NOHAB-mozdony vezetésével indult az első zarándokvonat, a Székely gyors. A vonat 8 kocsijában 400 zarándokot vitt – Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom–budapesti érsek áldásával – a csíksomlyói búcsúba. 1944 óta ez volt az első magyar személyvonat, amely eljutott az ezeréves határra. Ezért mondták a székelyek a szerelvény utasainak: „Késtetek, késtetek 64 évet!” !” A közlekedés előkészítése nem bizonyult egyszerűnek, nagy ellenállásba ütköztek a szervezők a román hatóságok részéről. A vonat már Szolnok irányába robogott, amikor miniszteri rendeletre (a szabadságon levő román közlekedési minisztert RMDSZ államtitkár helyettesítette), a Román Vasútközlekedési Hatóság végre kiadta a közlekedési engedélyt. A határtól kezdve a CFR hálózaton végig, a Székely gyors „K” menetben közlekedett, a közúton is rendőrségi járművek által kísérve.

Azóta a MÁV-START és a Kárpáteurópa Utazási Iroda minden év pünkösdjén elindítja a Székely gyorsot és a Csíksomlyó expresszt; idén már 12. alkalommal érkeznek Erdélybe a zarándokvonatok. Utóbbi a Dunántúlról, Szombathelyről indul, majd Sopron, Kapuvár, Csorna, Győr, Komárom és Tatabánya érintésével érkezik Budapestre, a Keleti pályaudvarra. Itt a Csíksomlyó expresszt összekapcsolják a Székely gyorssal, majd „össznemzeti zarándokvonat”-ként halad – Szolnok és Püspökladány érintésével – Erdély felé. Idén a Szent István grafikával díszített modern 480 sorozatú Bombardier Traxx mozdony biztosítja a zarándokvonat vontatását a hazai és külföldi villamosított szakaszokon egyaránt. A nagyváradi és kolozsvári ünnepségeket követően, Kalotaszegen át érkezik a Székelyföldre, ahol Felcsíkban és Alcsíkban teszi le utasait. A zarándokok és a vonatok erdélyi fogadtatása felejthetetlen emlék.

A 2019. évi program két újdonsága: a régi magyar határról visszajövet a Csíksomlyó expressz zarándokai részt vesznek a Csíkrákoson szervezett „Pünkösdi Forgatag” nevű magyar-székely találkozón. Itt Dévai Nagy Kamilla Liszt Ferenc díjas és érdemes művész ad koncertet.

A kettéváló zarándokvonat másik fele, a Székely gyors az 1000 éves határtól Alcsíkba, Csíkszentsimonba zakatol, ahol Böjte Csaba ferences testvérnek, a vonatok fővédnökének átadják az árvái javára a zarándokvonaton gyűjtött adományokat. A program kora este lovasbemutatóval, az Igazi Csíki sör kóstolásával és Dévai Nagy Kamilla Liszt Ferenc díjas és érdemes művész koncertjével zárul.

A Székely gyors és a Csíksomlyó expressz többet nyújt egy egyszerű vasúti utazásnál. A vonat – a tervek szerint – júniusban az erdélyi hegyi szakaszokon a maximum engedélyezett kocsimennyiséggel, 16 kocsiból áll, ebből kettő étkezőkocsi, ahol négycsillagos szálloda munkatársai szolgálják ki az utasokat – nem négycsillagos áron. A kulináris élvezetek mellett itt autentikus magyar népzenét játszó zenekar szórakoztatja az utasokat. A vonat vendége lesz Dévai Nagy Kamilla, Liszt Ferenc díjas énekes is. A Székely gyors és a Csíksomlyó expressz kocsijai behangosítottak, az idegenvezetők folyamatosan tájékoztatják a zarándokokat a látnivalókról. A két vonaton évente kb. 1100-an utaznak, idén is ennyi vendéget vár a MÁV-START és a Kárpáteurópa Utazási Iroda, azért nem többet, mert a vonatok hossza limitált. A zarándokvonatok útjának megszervezése, a Kárpáteurópa összes munkatársának 12 hónapos elfoglaltságot jelent; a MÁV-nál és a MÁV-Startnál is sokan dolgoznak azért, hogy minden rendben menjen. A zarándokvonat 2-3 mozdonyvezetővel közlekedik, a szerelvényen 14 idegenvezető, ugyanennyi utaskísérő, 3 fős zenekar, 8-10 felszolgáló, 2 szakács, a MÁV-START 2 munkatársa és 3 utazási irodai vezető gondoskodik az utasokról. Székelyföldön a falvakban 8-10 szállásszervező és kb. 200 falusi házigazda várja a vendégeket. A zarándokvonaton egy-egy római katolikus és református lelkivezető várja a híveket. A vonat fővédnöke Böjte Csaba ferences testvér árvaházai javára a vonaton gyűjtést szerveznek.

A vonatok útjának megszervezése évente több száz embernek nyújt értelmes elfoglaltságot, munkát. A Székely gyors és a Csíksomlyó expressz zarándokvonatok 2008 óta több mint 27 ezer kilométert tettek meg Magyarországon és Erdélyben. Több mint 12 ezer zarándokot vittek el a csíksomlyói búcsúra és Gyimesbükkre, a történelmi Magyarország ezeréves határára. Az induló „össznemzeti zarándokvonat” szerelvénye csaknem fél kilométer hosszú, ezért még a Keleti pályaudvar csarnokából is messze kiér az eleje. A vonatokon utaztak már püspökök, politikusok, képviselők, sportolók. A tejesség igénye nélkül – a politikusokat itt most nem említve – Buzánszky Jenő, az Aranycsapat hátvédje, dr. Papp Lajos szívsebész, Kiss-Rigó László római katolikus püspök, Tőkés László református püspök, Szabó Sándor, az Amerikai Magyar Református Egyház püspöke és még sok más ismert személyiség is a zarándokvonatok vendége volt. Az „össznemzeti zarándokvonat” utasai nemcsak Magyarországról, hanem a világ minden tájáról – Amerikától Ausztráliáig, Németországtól Norvégiáig – érkeznek Erdélybe és 20-30 százalékuk csaknem minden évben visszatér. Több olyan vendég is akad, aki minden évben felszáll ezekre a vonatokra. Ezek a számok mindent elmondanak az elégedettségről.

A Székely gyors–Csíksomlyó expressz zarándokvonat közlekedése

Szombathelyi indulás: a Csíksomlyó expressz június 7-én 00:10-kor indul Szombathelyről 8 kocsival és Sopron–Győr–Komárom–Tatabánya útirányon át Budapest-Keletibe közlekedik, ahová 3:42-kor érkezik és egyesül a 8 kocsiból álló Székely gyorssal.

A már 16 kocsiból álló Székely gyors – Csíksomlyó expressz zarándokvonat 4:55-kor indul. További útvonala: Szolnok–Püspökladány–Biharkeresztes–Biharpüspöki–Nagyvárad–Kolozsvár–Déda–Gyergyószentmiklós, majd szálláscélú megállások: Csíkkarcfalva–Csíkdánfalva–Csíkrákos–Madéfalva alcsíki falvakban.

Madéfalváról már csak a Székely gyors közlekedik tovább Sepsibükszádig a Csíkszereda–Csíkszentkirály–Csíkszentimre–Csíkszentsimon–Ótusnád–Tusnádfürdő útvonalon, felcsíki szálláscélú megállásokkal.

Június 8-án a Csíksomlyó expressz a felcsíki, a Székely gyors az alcsíki falvakban elszállásolt zarándokokat szállítja a csíksomlyói misére és vissza a szállásokra.
Június 9-én a Csíksomlyó expressz a felcsíki, a Székely gyors meg az alcsíki falvakban elszállásolt utasokat továbbítja Madéfalvára, ahol a két vonat egyesül. Az egyesített különvonat indul Gyimesbükkre az 1000 éves határra, majd vissza Madéfalvára, ahol a vonat két részre oszlik. A Székely gyors továbbítja utasait az alcsíki; a Székely gyors meg a felcsíki szállásokra.

Június 10-én: a Székely gyors indul Sepsibükszádról, útközben felszállnak az alcsíki falvakban elszállásolt utasok, majd Madéfalván egyesül a Csíksomlyó expressz vonattal.

Az egyesített szerelvény a reggeli órákban elindul haza, felveszi az alcsíki falvakban elszállásolt utasokat, majd eltérő, a Gyergyószentmiklós–Maroshévíz–Déda–Dés–Zsibó–Zilah–Nagykároly–Érmihályfalva–Nyírábrány–Debrecen–Püspökladány–Szolnok útirányon közlekedik Budapest-Keletibe. Várható érkezése: 23:20.

Budapest Keletiből csak a 8 kocsiból álló Csíksomlyó expressz tovább indul Tatabánya, Komárom, Győr és Sopron megállással Szombathelyre. Várható érkezése: hajnali 4 óra.

A Székely gyors és Csíksomlyó expressz részletes programja megtalálható az alábbi linkeken:
https://karpateuropa.hu/utazas/csiksomlyo-expressz-kulonvonattal-a-csiksomlyoi-bucsura/
https://karpateuropa.hu/utazas/szekely-gyors-kulonvonattal-a-csiksomlyoi-bucsura/
https://www.facebook.com/karpateuropa/


Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 13:10, kedd | Belföld

Egykori egyetemének ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát Karikó Katalin

Egykori alma materének, a Szegedi Tudományegyetemnek (SZTE) ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát, valamint az elismeréssel járó összeget Karikó Katalin.

2024. Április 16. 13:09, kedd | Életmód

Kimagasló a településfásítási program iránti érdeklődés

Kimagasló volt az érdeklődés idén a településfásítási program iránt, háromszoros volt az igénye a pályázóknak - közölte az Agrárminisztérium helyettes államtitkára kedden a somogyi Iharoson.

2024. Április 16. 10:59, kedd | PR

K&H: ennyivel emelkedett a gyerekinfláció

háromezer forint ma már nem elég két hamburgerre, két évvel ezelőtt még három is kijött ennyiből

2024. Április 16. 10:14, kedd | Sport

Bronzérem az Euro Trophy-n

Beszélgetés a nem kicsit boldog Szabó Bende gokartversenyzővel az Euro Trophy után.