Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2013. Május 16. 20:34, csütörtök | Külföld
Forrás: MTI

Prőhle: nem ad okot aggodalomra Merkel nyilatkozata

Prőhle: nem ad okot aggodalomra Merkel nyilatkozata

Korántsem ad okot aggodalomra a német kancellár nyilatkozata Magyarországról, hiszen Angela Merkel joggal bízik abban, hogy Magyarország "az európai megoldást" választja - mondta Prőhle Gergely, a Külügyminisztérium helyettes államtitkára csütörtökön az MTI-nek.

Angela Merkel egy fórumon azt mondta: mindent meg kell tenni azért, hogy Magyarország a helyes útra térjen, de kizárását az Európai Unióból nem érdemes kilátásba helyezni, mert ha az megtörténik, akkor az unió közössége nem tud befolyást gyakorolni a magyarországi folyamatokra.
A kancellár ezzel a szociáldemokrata kancellárjelöltnek, Peer Steinbrücknek a véleményére reagált, aki szerint a magyarországi antidemokratikus és kirekesztő folyamatokat tekintve nem szabad eleve elvetni azt a lehetőséget, hogy kizárják az EU-ból az országot.
Prőhle Gergely emlékeztetett: Merkel közölte, hogy beszélt magyar kollégájával, Orbán Viktorral, aki számára megnyugtató választ adott, és ennek alapján a kancellár "joggal bízik abban, hogy Magyarország az európai uniós elveknek és jogszabályoknak megfelelően jár el".
Peer Steinbrück nyilatkozatával kapcsolatban a helyettes államtitkár kifejtette: a politikus "saját pártpolitikai logikája alapján" fogalmazta meg a véleményét, ugyanakkor a liberális külügyminiszter, Guido Westerwelle a kancellárhoz hasonlóan nyilatkozott.
Arra a kérdésre, hogy ha a szeptemberben esedékes németországi választásokon baloldali kormány alakulna, az miként befolyásolná a magyar-német kapcsolatokat, Prőhle Gergely kijelentette: egy választási kampányban sok olyan vélemény hangzik el, amely azután a gyakorlatban nem érvényesül.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Külföld

Joe Biden aláírta az Ukrajna hatvanmilliárd dolláros biztonsági támogatásáról szóló törvényt

Joe Biden elnök aláírta és ezzel hatályba léptette a 95 milliárd dollárról szóló törvénycsomagot, amely a többi között Ukrajna és Izrael számára tartalmaz forrásokat.

2024. Április 24. 14:29, szerda | Külföld

Kínában tárgyal Szijjártó Péter

A világ súlyos biztonsági kihívásokkal néz szembe, immár több mint két éve tombol az ukrajnai háború, ezért fontos lenne felerősíteni azok hangját, akik a mielőbbi béke pártján állnak

2024. Április 20. 09:44, szombat | Külföld

Megérkeztek az erdélyi Aranyosgyéresre a Norvégiából beszerzett első F-16-os harci repülők

Megérkezett az erdélyi Aranyosgyéresre (Campia Turzii) az első három, Norvégiától beszerzett F-16-os harci repülő - közölte pénteken a román védelmi minisztérium (MAPN).