Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2018. Május 01. 09:32, kedd | Helyi
Forrás: Arany-Tóth Attila közönségkapcsolati munkatárs Emlékpont

Programsorozattal nyitott újra a vásárhelyi Népművészeti Tájház

Programsorozattal nyitott újra a vásárhelyi Népművészeti Tájház

Szombaton délelőtt ismét megnyitott a hódmezővásárhelyi Népművészeti Tájház.

A kulturális és gasztronómiai programok egész nap várták a tizennyolcadik század végén a tehetős parasztgazda, Nagy György János által építtetett ingatlanegyüttesben a látgatókat.

Varga Anikó, a tájházat működtető Bessenyei Ferenc Művelődési Központ intézményvezetője felidézte, hogy a vályogból épült tájház több része is olyan állapotba került 2016-ban, hogy nem fogadhatott tovább látogatókat. A vásárhelyi képzőművek által felajánlott műtárgyak aukciójából és a helyi művészeti együttesek gálaestjéből befolyt bevételt az intézmény forrásainak átcsoportosításával, valamint a Nemzeti Kulturális Alap pályázati forrásával egészítették ki, s így javították ki és szigetelték az épületek falait, cserélték újra a kamra gerendáját és újították fel a nádtető jelentős részét. A jelentősebb adományt biztosító támogatók nevét a tájház belső kerítésén kerámiatáblák őrzik.

A szombati megnyitóra Vásárhelyre látogatott az Érden élő Várhelyiné Elek Mária, Nagy György János leszármazottja, aki gyermekkorát az akkor még lakóingatlanként működő épületben töltötte. Visszaemlékezett, hogyan kezdeményezte Dömötör Jánosnál, a Tornyai János Múzeum egykori igazgatójánál, hogy városi tulajdonba kerüljön nagyszüleinek ingatlana, s milyen örömet jelent számára, hogy a mai gyermekek is játszhatnak a padlásra vezető grádicson, ahol hajdan ő is sokat időt töltött unokatestvérével.

A megnyitón részt vett Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely polgármestere, aki azt kívánta, élő közösségi tér legyen a tájház, amely a Károlyi-ház felújítása idején az Árkádos kézműves piacnak is helyet fog adni.

A látogatókat Terendi Viktória, a Tornyai János Múzeum néprajzkutatója kalauzolta végig a tájház épületeiben, s miközben bemutatta a felújított részeket, szólt a helyiségek és a kiállított használati tárgyak funkcióiról is.


A nap folyamán műsort adtak a Bessenyei Ferenc Művelődési Központ néptáncosai, valamint pásztorkutyákkal, vásárhelyi ételekkel, a vásárhelyi hímzéssel és a vályogvetés technikájával is megismerkedhettek a látogatók, a napot pedig népzenei koncert és táncház zárta.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 01. 11:47, szerda | Sport

Eszter & Csabi a Rally Hungary-n

2024 első ORC futamán, a Rally Hungary-n láthattuk porolni a Esztert a jobb1-ben, és Csabit a megszokott bal1-ben.

2024. Május 01. 09:19, szerda | Belföld

20 éve csatlakozott Magyarország az Európai Unióhoz

Hosszú évek után teljesült a magyarok vágya, most mégis sokan szkeptikusan a csatlakozás helyességét illetően.

2024. Április 30. 22:45, kedd | Sport

Bucsi győzött a TCR Eastern Europe záró versenyén

Eseménydúsan és látványosan zárult az MNASZ Autós Gyorsasági Szakágának versenyzői számára, a 2024-es szezonnyitó Laptiming Kupa.

2024. Április 30. 22:40, kedd | Sport

Bucsi győzött a TCR Eastern Europe záró versenyén

Eseménydúsan és látványosan zárult az MNASZ Autós Gyorsasági Szakágának versenyzői számára, a 2024-es szezonnyitó Laptiming Kupa. A Balaton Park Circuit magyar vonatkozású legnagyobb sikere, Bucsi Attila szereplése a versenyhétvégén a