Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2023. Június 20. 14:38, kedd | Helyi
Forrás: Greendex Szemle

Piros bogyós gyümölcsök, a természetes nyári frissítők

Piros bogyós gyümölcsök, a természetes nyári frissítők

A Zöldség- és Gyümölcsnapot idén negyedik alkalommal hirdette meg az Európai Friss Csapat program.

A kezdeményezés célja, kedvet csinálni a zöldség- és gyümölcsfogyasztáshoz, valamint népszerűsíteni a hazai agrárium igazán zamatos, szezonális termékeit.

Az Európai Friss Csapat program egész évben ösztönzi a zöldség- és gyümölcsfogyasztást, hiszen a hazai szezonális zöldségek és gyümölcsök minden évszakban biztosítják az emberi szervezetnek azt, amire éppen szüksége van. Nyáron a frissítő, hűsítő gyümölcsök kerülnek előtérbe, hiszen ezek esnek a legjobban a hőségben. Általában ízük édes és savanyú, víztartalmuk pedig magas.

Meatless Monday: eper és rebarbara, a legjobb kombináció

A Meatless Monday ezúttal gyümölcsös étellel jelentkezik. Bemutatkozik az eper és legjobb barátnője, a rebarbara!

Az édes íz harmonizál, egyensúlyba hozza a többi ízt, a savanyú íz összehúzó hatású, segíti a testet a folyadék, a nedvesség megtartásában, míg pótlásukban a gyümölcsök lédússága nyújt támogatást. Összességében elmondható, hogy a legtöbb nyári szezonális gyümölcs kiváló szomjoltó és fantasztikusan frissítő, hűsítő hatású. Ne felejtkezzünk meg arról sem, hogy emellett számos vitamin és ásványianyag is van bennük, amelyektől még kifejezetten egészségesek is.

Piros bogyós gyümölcsök: hűsítő, frissítő ízek a meleg nyári napokra

Az idei Zöldség- és Gyümölcsnapon a piros bogyós gyümölcsök kerültek a középpontba, amelyek közé sok fajta nyári gyümölcs sorolható: a ribiszke, a málna, az áfonya és a szeder, illetve ezek különböző fajtái.

A bogyós gyümölcsökre általában jellemző, hogy tele vannak C-vitaminnal, ásványi anyagokkal és kifejezetten magas az antioxidáns tartalmuk. Az antioxidánsok képesek semlegesíteni a káros szabadgyököket, így segítenek megelőzni számos betegség kialakulását és lassítják az öregedés folyamatait is. A málna ORAC értéke, vagyis antioxidáns-képessége például az első helyen áll a gyümölcsök között. A szeder egy amerikai kutatás szerint 15 százalékkal emeli a vér antioxidáns tartalmát. Ez az antioxidáns tulajdonság a piros bogyósok egyik legnagyobb előnye azon túl, hogy jellegzetes, élénk színüket is ennek köszönhetik.

Tudja, mennyi mindenre jó az erdei szederlevél?

Az erdei szederlevél az ízületi panaszoktól a köszvényig, a cukorbetegségtől az emésztési gondokig számos egészségügyi probléma esetén hasznos.

A piros bogyós gyümölcsök ízvilágát az édes-savanyú íz határozza meg, az áfonya és a fekete ribizli esetében kiegészülve a keserűvel. A málna ebből a szempontból is különleges, mert egyedülálló, harmonikus íze, aromája és jellegzetes tulajdonságai miatt más gyümölccsel szinte alig helyettesíthető. A bogyós gyümölcsök édes-savanykás jellegzetes íze csak akkor élvezhető igazán, amikor a gyümölcsök már tökéletesen megérettek.

Már a vásárlásnál érdemes odafigyelni!

A bogyós gyümölcsök vásárlásánál érdemes fokozottan odafigyelni, hogy ép és egészséges bogyójú gyümölcsöket válasszunk. Sőt az áfonya esetében az is fontos, hogy egyenletes legyen a szemeken a fehéres-szürkés viaszos védőréteg. A tompa színű, túl puhának, nyálkás felületűnek tűnő, esetleg nedves gyümölcsöket ajánlott elkerülni. Tárolás előtt el kell távolítani a sérült vagy penészes bogyókat, így megakadályozható a többi bogyó megromlása. Hűtőben tartva 2-3 napig állnak el. Megmosni pedig csak közvetlenül a fogyasztás előtt szabad ezeket a gyümölcsöket, különben megpenészedhetnek.

A bogyó mindenbe jó!

Természetesen a bogyós gyümölcsök is frissen fogyasztva a legfinomabbak és így tartalmazzák a legtöbb tápanyagot, de elkészítési lehetőségeik is nagyon sokfélék: hideg gyümölcsleves, lekvár, különböző sütemények, szörp, pohárkrém, turmix vagy egy frissítő smoothie.

  • A piros-lilás bogyós gyümölcsök színanyaga, növényi hatású vegyülete (fitonutriense) az antocianin, amely jó hatással van a szív- és érrendszerünkre és daganatmegelőző hatása is van.

– mondta el Fülöp Lili az Európai Friss Csapat program dietetikusa.

Hozzátette, hogy a szeder, a málna vagy a cseresznye gyakori, szezonális fogyasztásával nagy mennyiségű fitonutrienst tudunk a szervezetünkbe vinni, akár egy finom galette-vel, amely egy nagyon egyszerűen elkészíthető sütemény és uzsonnára is bátran fogyasztható.

Zöldség- és Gyümölcsnap június 17-én

A Zöldség- és Gyümölcsnap, a hazai gyümölcsszezon beköszöntével, arra próbál mindenkit ösztönözni, hogy fogyasszon rendszeresen friss zöldséget és gyümölcsöt, június 17-én pedig akár minden étkezéskor, hiszen innentől a friss, zamatos hazai termesztésű gyümölcsök bőséges kínálata válik elérhetővé a piacokon és a boltokban. Mindenképpen érdemes szezonális, hazai termékeket választani, mert ezeket akkor szedik le, amikor a legfinomabbak, a legjobb minőségűek, helyben teremnek, nem utaznak több száz kilométert és vásárlásukkal a helyi termelőket támogathatjuk.
áfonya

Ezért „kell” szeretni az áfonyát

Az áfonya nem csupán finom, de már hosszú évszázadok óta a népi gyógyászat egyik legfontosabb gyümölcse.

Magyarország #ZöldségGyümölcsHőse 2023

A Zöldség- és Gyümölcsnapnak még egy hagyományos eleme van: a Magyarország Zöldség- Gyümölcs Hőse pályázat eredményhirdetése. A NAK és edukációs programja, az Európai Friss Csapat április elején hirdette meg a Zöldség-Gyümölcs Hős pályázatot, azért, hogy elismerje az olyan személyek kiemelkedő és elkötelezett teljesítményét, akik elkötelezetten tesznek a zöldség- és gyümölcsfogyasztás népszerűsítéséért hazánkban, kifejezetten a gyermekek körében.

A pályázat június 7-én lezárult, és a beérkező pályamunkák közül a NAK zsűrije 2023-ban Magyarország Zöldség-Gyümölcs Hősének Petrilla Csaba, történelem-földrajz szakos tanárt választotta, aki egy budapesti általános iskola Zöld Közösség programjának részeként veteményest és gyümölcsöst alakított ki a gyerekekkel az iskolaudvaron, amelyet közösen gondoznak. A megtisztelő cím mellé, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara jóvoltából, 100 kilogramm zöldség és gyümölcs is jár a nyertesnek és a diákoknak.

(Európai Friss Csapat)

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 12:16, szombat | PR

Az év felelős foglalkoztatója a Jánosik Kft.

Év felelős foglalkoztatója díjat nyert a Jánosik és Társai Kft. a nagyvállalati kategóriában.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Életmód

Erdősítés: Cél, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka legyen erdős terület

A kormány célja, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka erdővel, fával borított terület legyen - hangsúlyozta az Agrárminisztérium (AM) parlamenti államtitkára pénteken a Csongrád-Csanád vármegyei Dócon.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Kék hírek

Székkel támadt tanárára egy diák, vádat emeltek ellene

A 9. osztályos tanulók a tanórán székkel támadt tanárára az egyik szolnoki iskolában - tudatta a főügyészség helyettes sajtószóvivője pénteken közleményben az MTI-vel.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.