Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2014. Május 29. 12:09, csütörtök | Helyi
Forrás: Elek András- Emlékpont

Pillantás a zsidó kultúra múltjába és jelenébe

Pillantás a zsidó kultúra múltjába és jelenébe

A pesti zsidónegyeddel ismerkedtek vásárhelyi diákok.

Flódnikóstolás, zsinagóga-látogatás és a zsidó szokások megismerése szerepelt annak a nyolcadikos diákokból álló csoportnak a programjában, akik az elmúlt héten a budapesti zsidónegyedbe kirándultak az Emlékpont vetélkedőjének díjazásaként. A magyarországi holokauszt 70. évfordulójára emlékező hódmezővásárhelyi programsorozat részeként áprilisban a magyar kultúra zsidó értékeiről rendezett történelemversenyt az Emlékpont. A vetélkedőn résztvevő csapatok a pesti régi zsidónegyeddel ismerkedtek meg, felkeresve a VII. kerület jellegzetes emlékhelyeit.

A vetélkedőt és a kirándulást szervező Égető Réka múzeumpedagógus elmondta, hogy a Németh László Gimnázium és Általános Iskola, a Bethlen Gábor Református Gimnázium, a Klauzál Gábor Általános Iskola, valamint a Liszt Ferenc Ének-zenei Általános Iskola tanulóból és kísérőikből álló csapat a Zachor Alapítvány önkéntes idegenvezetőinek segítségével tett egy történelmi sétát Belső-Erzsébetvárosban. Megtekintették a Dohány utcai Zsinagógát, amelynek monumentalitása lenyűgözte a fiatalokat. Európa legnagyobb zsinagógájának udvarán található Varga Imre szobrászművész szomorúfűzfára emlékeztető alkotása, az Emanuel Emlékfa, melynek több mint harmincezer (!) levelén a holokauszt mártírjainak neveit örökítették meg. A vásárhelyi csoport felkereste Carl Lutz svájci diplomata, embermentő emlékművét, majd látogatást tettek a Rumbach Sebestyén utcai és a Kazinczy utcai Ortodox Zsinagógában.

"Maradandó ízélményt" jelentett a Fröhlich Cukrászda felkeresése, ahol hagyományos kóser süteményeket kóstoltak meg a gyerekek. A program zárásaként a Magyar Zsidó Múzeum állandó és időszaki kiállításain a különféle szokások, ünnepek ismertetésén túl gazdag illusztrációs anyaggal is találkoztak a diákok - mondta el az Emlékpont múzeumpedagógusa.

(Fotók: Égető Réka)

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 16:18, péntek | Sport

Kovács Ádám vezeti a Histo Cup-ban az éves bajnokságot!

Beszélgetés a Formula autók világába nemrég csöppent Kovács Ádámmal.

2024. Április 26. 15:19, péntek | Sport

Valencia után Gender Tamás Junior ismét pályára hajt az Európa-bajnokság második fordulójában, amelynek ezúttal a franciaországi Val

A spanyol szezonnyitó nehézségei után nagy reményekkel vág neki a folytatásnak a fiatal feltörekvő tehetség,

2024. Április 26. 13:53, péntek | Életmód

A munkabér az elsődleges munkahelyválasztási szempont Magyarországon

A munkahelyválasztásnál a magyar munkavállalók számára 2024-ben is a vonzó munkabér és juttatási csomag az elsődleges, ezt követi a munkahelyi légkör és a munkaadó pénzügyi stabilitása, ahol nem kell tartani a leépítéstől

2024. Április 26. 13:52, péntek | Belföld

Folytatja a terjeszkedést az OTP

Az OTP Bank tavaly minden korábbi eredményét felülmúlta, a megkezdett építkezést és terjeszkedést a következő években is folytatja - mondta pénteken Budapesten, a társaság éves közgyűlésén az OTP Bank elnök-vezérigazgatója.