Városlista
2020. október 20, kedd - Vendel

Hírek

2020. Október 07. 11:55, szerda | Helyi
Forrás: Arany-Tóth Attila közönségkapcsolati munkatárs Emlékpont

Piarista diákok Vásárhelyen tanultak a huszadik századi diktatúrákról

Piarista diákok Vásárhelyen tanultak a huszadik századi diktatúrákról

Szegedi diákcsoport járt a Zsinagógában és az Emlékpontban

Közel másfél évtizede járnak a szegedi Dugonics András Piarista Gimnázium érettségire készülő diákjai Károlyi Attila igazgatóhelyettes vezetésével Hódmezővásárhelyre, a Zsinagóga mögött létesült holokauszt kiállítóhelyre és az Emlékpontba. A végzős gimnazisták a muzeális intézmények kiállításain keresztül ismerhették meg csütörtök délután a huszadik század két totalitárius diktatúráját és annak következményeit a vidéki magyar társadalom életében.

Az emelt szintű történelem-földrajz szakos piarista tanulók a Magyar Tragédia 1944 Kiállítóhelyen ‑ amelyet Miklós Péter, az Emlékpont intézményvezetője mutatott be nekik ‑ nemcsak a Vészkorszakhoz vezető események sorát tekintették át, hanem fejet is hajtottak az 1944-45-ös esztendők áldozatai, a munkaszolgálat során, a koncentrációs táborok és Auschwitz gázkamráinak poklában elpusztultak előtt.

A kommunista diktatúra, az államszocializmus évtizedeinek történetét bemutató Emlékpontban Vincze Gábor, a közgyűjtemény történésze kalauzolta a szegedi diákokat, betekintést nyújtva az egyházüldözés, az erőszakos téeszesítés és az erőltetett iparosítás időszakába, a kádári művészetpolitika világába, végezetül a „gulyáskommunizmus” mindennapjaiba.

Ezek érdekelhetnek még

2020. Október 20. 15:35, kedd | Helyi

Október 23-án és a hosszú hétvégén változik a menetrend

Az ünnep és a háromnapos munkaszünet miatt változik a közlekedési rend.

2020. Október 20. 13:39, kedd | Helyi

Tornyai újraértékelése

Háromszáz oldalas kiadványt jelentetett meg névadójáról a vásárhelyi múzeum

2020. Október 20. 13:25, kedd | Helyi

VálóTársas: interaktív párkapcsolati színházi est Szegeden

Humor és a rögtönzések segítségével, színházi formában mutat be helyzeteket a hétköznapok párkapcsolati darálójából a VálóTársas című est.

2020. Október 20. 13:22, kedd | Helyi

December 15-ig fogadják el a 2019/2020 tanévre érvényesített diákigazolványokat a MÁV-START vonatain, a Volánbusz járatain és a HÉV-e

Az Oktatási Hivatal rendelkezése alapján október 31. helyett december 15-ig hosszabbította meg a 2019/2020 tanévre érvényes diákigazolványok felhasználhatóságát.