Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2019. Szeptember 16. 10:48, hétfő | Helyi
Forrás: Arany-Tóth Attila közönségkapcsolati munkatárs Emlékpont

Vásárhelyre látogatott az MMA Művészetelméleti tagozata

Vásárhelyre látogatott az MMA Művészetelméleti tagozata

Akadémikusok a Tornyai-múzeumban

A Magyar Művészeti Akadémia (MMA) Művészetelméleti Tagozatának tagjai háromnapos, hódmezővásárhelyi szakmai tanulmányútjuk során felkeresték a Tornyai János Múzeumot és az Emlékpontot is.

Az MMA nyolc művészeti tagozata a művészet egy-egy ágát képviseli, így a színházművészetet, az építészetet, vagy a zeneművészetet, a kilencedikben, Művészetelméleti Tagozatban minden művészeti ág elméleti szakemberei vesznek részt, van közöttük zenetörténész, irodalomtörténész és filmesztéta.

Solymosi-Tari Emőke, a tagozat vezetője elmondta: minden évben szerveznek tanulmányutat, amelynek célpontja ebben az évben Hódmezővásárhely, ahol hivatalos tagozati ülésüket is tartják. A látogatás során felkeresik még a Kopáncsi Tanyamúzeumot, a népművészeti tájházat, megtekintik Mártélyt, de Mórahalmon és Szegeden is tesznek látogatást.

A Tornyai János Múzeumban a névadó születésének százötvenedik évfordulójának tiszteletére rendezett emlékév eseményeiről Miklós Péter múzeumigazgató elmondta: az intézmény májusban tudományos tanácskozást rendezett Tornyai művészetéről, amelynek előadásait a közeljövőben megjelenő konferenciakötetben adja majd közre, míg a szeptember közepéig látható, Gyönyörködő lélekkel festeni című kiállítás katalógusát az idén jelentette meg a közgyűjtemény. S az emlékév zárásaként kerül kiadásra az a háromszáz oldalas, mintegy kétszáz képet tartalmazó monográfia, amelyben Nagy Imre, Nátyi Róbert és Tóth Károly művészettörténészek mutatják be Tornyai festészetét.

Miután az akadémia tagozatának tagjai Képiró Ágnes, a Tornyai János Múzeum művészettörténészének kalauzolásával megtekintették a Tornyai első alkotásaitól az ismert képein át a modern törekvéseket is felmutató gyűjteményes kiállítást, Miklós Péter múzeumigazgató, az Emlékpont intézményvezetőjének tárlatvezetésén ismerhették meg Hódmezővásárhely 1945 és 1990 közötti történelmét.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 16:18, péntek | Sport

Kovács Ádám vezeti a Histo Cup-ban az éves bajnokságot!

Beszélgetés a Formula autók világába nemrég csöppent Kovács Ádámmal.

2024. Április 26. 15:19, péntek | Sport

Valencia után Gender Tamás Junior ismét pályára hajt az Európa-bajnokság második fordulójában, amelynek ezúttal a franciaországi Val

A spanyol szezonnyitó nehézségei után nagy reményekkel vág neki a folytatásnak a fiatal feltörekvő tehetség,

2024. Április 26. 13:53, péntek | Életmód

A munkabér az elsődleges munkahelyválasztási szempont Magyarországon

A munkahelyválasztásnál a magyar munkavállalók számára 2024-ben is a vonzó munkabér és juttatási csomag az elsődleges, ezt követi a munkahelyi légkör és a munkaadó pénzügyi stabilitása, ahol nem kell tartani a leépítéstől

2024. Április 26. 13:52, péntek | Belföld

Folytatja a terjeszkedést az OTP

Az OTP Bank tavaly minden korábbi eredményét felülmúlta, a megkezdett építkezést és terjeszkedést a következő években is folytatja - mondta pénteken Budapesten, a társaság éves közgyűlésén az OTP Bank elnök-vezérigazgatója.