Városlista
2021. március 2, kedd - Lujza

Hírek

2020. Június 16. 10:11, kedd | Helyi
Forrás: MÁV Magyar Államvasutak Zrt. Kommunikációs Igazgatóság

Vállalati együttműködésben újult meg a foktői növényolajgyár vágányhálózata

Vállalati együttműködésben újult meg a foktői növényolajgyár vágányhálózata

Kilenc éve használják a Kiskőrös–Kalocsa–Növényolajgyár útirányon a MÁV pályahálózatát a Glencore Agriculture magyarországi cégcsoportjának üzemében megforduló tehervonatok.

A szakaszt a környezetbarát szállítási lehetőség megteremtése céljából újították fel, a költségeket a vállalat forgalma által generált hálózat-hozzáférési díjbevétel térítette meg.

A világ egyik legnagyobb, mezőgazdasági alapanyagok gyártásával, feldolgozásával és kereskedelmével foglalkozó cégcsoportjának hazai leányvállalata, a Pannon Növényolajgyártó Kft. saját beruházásban épített növényolajgyárat Foktő területén. Az üzem vasúti kiszolgálása érdekében a MÁV saját forrásból felújította a Kiskőrös és Kalocsa közötti pályaszakaszt, és a Kalocsától a növényolajgyárig vezető vágányokat, hogy a megnövekedő árufuvarozási igények teljesíthetőek legyenek. A vasúti fejlesztés költségeit a Glencore Agriculture forgalma által generált hálózat-hozzáférési díjbevétel térítette meg, melyet a beruházás értékével megegyező bankgarancia is biztosított. A Glencore Agriculture a kötöttpályás közlekedésben rejlő lehetőségeket kihasználva 2020-ig összesen másfél milliárd forintot meghaladó bevételt generált a vasúttársaság számára.

A MÁV által előfinanszírozott pályafelújítás eredményeként sikerült egy újonnan épült gyár kiszolgálását vasúton megvalósítani úgy, hogy az mindkét fél számára kölcsönös előnyökkel járt – a pénzügyi ráfordításból teljes mértékben megtérült a pályaszakasz felújítása. A környezetkímélő vasúti fuvarozásnak köszönhetően a térségben nem növekedett a környezeti terhelés, kevesebb kamion használta a közutakat. A Pannon Növényolajgyártó Kft. a vasúttársasággal közösen tavaly áprilisban további fejlesztést hajtott végre a kalocsai iparvágányon: a Paksi úti átjárót felújították, és a közlekedés biztonsága érdekében fénysorompóval is felszerelték.

A növényolajgyár termelésének növekedésével egyenes arányban nő a vasúti kiszolgálás volumene is, így a MÁV is tud profitálni a vállalat sikerességéből. A tehervonatokkal való áruszállítást választó gyár a vasúttársaság hosszú távú, megbízható partnerévé vált. A konstrukció kiváló példája annak, hogy hogyan lehet sikeres együttműködést létrehozni, majd folyamatosan működtetni azt, a MÁV más hazai cégekkel is nyitott a hasonló kooperációra.

Ezek érdekelhetnek még

2021. Március 01. 11:56, hétfő | Helyi

„A pokol szele érintette meg az embert”

Miklós Péter előadása a kommunizmus áldozatainak emléknapján

2021. Március 01. 11:53, hétfő | Helyi

Őskori csontártól a bélyeges téglákig – leletek a vasút-villamos pályája alól

Előadás a tram-train nyomvonalán végzett régészeti munkák eredményeiről

2021. Február 24. 10:28, szerda | Helyi

Számítógép Álom - Kisgyermekek kapnak ingyen számítógépeket

Digitális felzárkózást segítő céllal számítógépeket kapnak gyermekek, teljesen ingyen.

2021. Február 24. 10:24, szerda | Helyi

Közelmúltunk történetei az oktatás szolgálatában

Megjelent az Emlékeztető folyóirat legújabb száma