Városlista
2020. január 29, szerda - Adél

Hírek

2019. December 05. 11:34, csütörtök | Helyi
Forrás: Arany-Tóth Attila közönségkapcsolati munkatárs Emlékpont

Több mint harminc alkotás az idei termésből

Több mint harminc alkotás az idei termésből

Csütörtökön nyílik az idei kerámia szimpózium beszámoló kiállítása

A hódmezővásárhelyi Alföldi Galériában december 5-én, csütörtökön 16 órakor nyílik meg a XXII. Vásárhelyi Kerámia Szimpózium beszámoló kiállítása. A mintegy harminc alkotást felvonultató tárlatot még a rendezés időszakában ismerhették meg a médiumok munkatársai.

Horizont – ez volt az idei szimpózium témája. A tárlat kurátora és a programot szervező Wartha Vince Kerámiaművészeti Alapítvány elnöke,Pannonhalmi Zsuzsa,Ferenczy Noémi-díjas, érdemes művész elmondta, hogy egy évekkel ezelőtti, repülőgépes útja során a Földközi-tenger felett különös élményt adott számára, amint egy hajó felett áthaladva megfigyelhette a horizont és a vízi jármű meghatározta tér formálódását, s ezért választották ezt a fogalmat az idei alkotási folyamat meghatározó gondolatául.

Mint elmondta, a huszonkettedik szimpózium résztvevői között volt az Egyesült Államokból érkezett alkotó, ketten csehországi művészek, míg az öt magyar képzőművész között ő és a nemrég Munkácsy-díjjal elismert szobrászművész, Kotormán Norbert képviselte Hódmezővásárhelyt.

Az alkotás hetei alatt a vásárhelyi szimpózium hagyományainak megfelelően a művészek a város kerámiával foglalkozó gyárainak, üzemeinek anyagait, technológiáit és az ott dolgozó szakemberek tudásának felhasználásával készíthették el alkotásaikat, miközben az egymás társaságában folytatott alkotás is hatással volt művészi világukra.

A kiállított művek közül zsűri válogatja majd ki azokat a tárgyakat, amelyek a város már most több száz tételből álló kerámiagyűjteményét gyarapítják. A megnyitó napján még egy fontos feladat vár a szervezőkre – tette hozzá Pannonhalmi Zsuzsa –, most határozzák meg a következő év kerámia szimpóziumának mottóját, amelyet februárban hirdetnek meg a jövő évi közös alkotási folyamatra jelentkező művészek számára.

Ezek érdekelhetnek még

2020. Január 29. 11:04, szerda | Helyi

Karsai Ildikó grafikusművész tárlatvezetése

Karsai Ildikó grafikusművész alkotói tárlatvezetése.

2020. Január 29. 10:59, szerda | Helyi

Ásatások a Kenyere-ér partján. Egy 3. századi germán harcos sírja a szarmaták között

Korok, kultúrák, lelőhelyek- régészeti előadássorozat Hódmezővásárhelyen.

2020. Január 29. 10:55, szerda | Helyi

Sorozatbetörők rendőrkézen

A szegedi nyomozók gyanúsítottként hallgattak ki két férfit, akik zsombói, ásotthalmi, mórahalmi és ruzsai ingatlanokból egyebek mellett műszaki cikkeket, szerszámgépeket, valamint üzemanyagot vittek el.

2020. Január 29. 10:52, szerda | Helyi

Az elfogott migránsok ellen büntetőeljárás indult

Határzár tiltott átlépése miatt öt migráns ellen indult büntetőeljárás, miután Röszkénél, a közúti határátkelőhely kerítésén át, illegálisan jutottak be Magyarország területére.