Városlista
2019. december 11, szerda - Árpád

Hírek

2019. November 06. 14:32, szerda | Helyi
Forrás: Arany-Tóth Attila közönségkapcsolati munkatárs Emlékpont

Szovjet-Magyarország mindennapjai

Szovjet-Magyarország mindennapjai

Az Emlékpont vezetője Ebesen tartott előadást az államszocialista diktatúráról

A hortobágyi internálótáborok világát bemutató és a kommunista diktatúra ott őrzött áldozatainak emléket állító ebesi múzeumban tartott előadásában Miklós Péter hódmezővásárhelyi múzeumigazgató, az Emlékpont vezetője az államszocialista Magyarország világát idézte föl.A hortobágyi internálótáborok világát bemutató és a kommunista diktatúra ott őrzött áldozatainak emléket állító ebesi Széchényi Ferenc Tájmúzeumban tartott előadásában Miklós Péter, a hódmezővásárhelyi Tornyai János Múzeum igazgatója, az Emlékpont intézményvezetője az államszocialista Magyarország világát idézte föl. Ennek jegyében ismertette azt a folyamatot, amely az ország szovjet megszállásával vette kezdetét, hazánk szovjetizálásával folytatódott és a Rákosi Mátyás, majd Kádár János nevével fémjelzett kommunista diktatúra kiépítésével fejeződött be.

A múzeumigazgató kiemelten ismertette az 1956-os magyar forradalom és szabadságharc jelentőségét a közép-európai térség antikommunista megmozdulásainak sorában, s kitért arra is, hogy ugyan a forradalom elbukott, az eszméi azonban továbbéltek. „Ennek köszönhető, hogy 1989-ben éppen a forradalom kitörésének napján kiáltották ki a harmadik Magyar Köztársaságot, amely momentummal hazánk a nyugati típusú polgári demokráciákhoz csatlakozott” – hangsúlyozta Miklós Péter.

A rendezvény az Ebes Kulturális Közhasznú Nonprofit Kft. kulturális intézményei a köznevelés eredményességéért EFOP 3.3.2-16-2016-00044 azonosító számú projekt keretén belül valósult meg. A középiskolásoknak szervezett témanapon a résztvevő oktatási intézmény a hajdúböszörményi Bocskai István Gimnázium volt.

Ezek érdekelhetnek még

2019. December 11. 10:07, szerda | Helyi

Átívelések városok, múzeumok, századok és művészek között

Átívelés címmel, két szabadkai alkotó életművét bemutató kiállítás nyílt a Szabadkai Városi Múzeum és a Tornyai János Múzeum közös szervezésében az Alföldi Galériában.

2019. December 10. 16:39, kedd | Helyi

Illegális migránsok Csongrád megyében

Jogellenesen próbált meg bejutni az országba tizenöt határsértő Csongrád megyében. A rendőrök feltartóztatták, majd az ideiglenes biztonsági határzárhoz kísérik őket.

2019. December 10. 16:33, kedd | Helyi

Mézeskalács Workshop a Helyi-Ségben

Profik avatják be a mézeskalács készítés fortélyaiba a Mézeskalács Workshop-on 2019. december 11-én, szerdán 14-18 óráig a Csongrád Megyei Kormányhivatal, szegedi Helyi-Ség kézműves termékek boltjában az érdeklődőket.

2019. December 10. 16:31, kedd | Helyi

Vásárhelyi és szabadkai diákok alkotásaiból nyílik tárlat a Tornyai-múzeumban

Gyermekrajzokon a magyar karácsonyi hagyományok