Városlista
2020. április 9, csütörtök - Erhard

Hírek

2019. Szeptember 20. 11:23, péntek | Helyi
Forrás: Szerző: Faragó Fanny | Photographer: a szerző felvételei

Szőke Lavina: idén Magyarországon rendezték meg a gyakorlatot

Szőke Lavina: idén Magyarországon rendezték meg a gyakorlatot

Idén hazánk adott otthon a „Blonde Avalanche” – „Szőke Lavina” - elnevezésű, katasztrófavédelmi gyakorlatnak szeptember közepén, Hódmezővásárhely és Sándorfalva térségében.

A Tisza-zászlóalj magyar-román-szlovák-ukrán közös alegységének bemutatóját dr. Böröndi Gábor altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnokának helyettese is megtekintette.

A Tisza Többnemzeti Műszaki Zászlóalj (TMZ) megalakításáról 2002. január 18-án, Budapesten írt alá megállapodást Magyarország, Románia, Szlovákia és Ukrajna. A Tisza vízgyűjtő területén bekövetkezett katasztrófák esetén az alegység katonáinak feladata, hogy segítséget nyújtsanak a helyi lakosságnak és részt vegyenek a károk megszüntetésében. A közös kiképzés érdekében a felek minden évben együttműködési gyakorlatot szerveznek, ami a „Blonde Avalanche” – „Szőke Lavina” – nevet viseli. A rotációs rendnek megfelelően idén Magyarország volt a gyakorlat házigazdája.

Ebben az évben a gyakorlaton részt vett Ausztria is. Az Ohiói Nemzeti Gárda kijelölt személyi állománya pedig mentorként csatlakozott a gyakorlathoz, hiszen komoly szakmai tapasztalattal rendelkeznek a katasztrófavédelem terén, s ezekkel segíthetik a meglévő eljárási rendek fejlesztését.

A gyakorlat záró rendezvényén – szeptember 19-én, csütörtökön – dr. Böröndi Gábor altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnokának helyettese, valamint Vasile Toader vezérőrnagy, a román hadsereg műveleti és kiképzési vezérkarfőnökhelyettese is méltatta a résztvevő katonák kiemelkedő teljesítményét és a nemzetek közötti hatékony együttműködést.

„Kiemelt feladatunk a civil lakosság támogatása. Ezért fontos számunkra az, hogy más országok jogszabályait is megismerjük és megtanuljuk hogyan lehet az ottani civil hatóságokkal kapcsolatot tartani, együttműködni. A gyakorlat során erre fókuszáltunk, így tudjuk egymást kölcsönösen támogatni” – fogalmazott dr. Böröndi Gábor altábornagy.

A zászlóalj parancsnoki teendőit 2019-ben Zsóri Ferenc alezredes, az MH 5. Bocskai István Lövészdandár Művelettámogató Műszaki Zászlóaljának parancsnoka látta el.

„A Szőke Lavina gyakorlat célja, hogy a résztvevők megismerjék és nemzetközi környezetben gyakorolják a döntéshozatali módszereket, lehetőségeket, valamint az alegységek irányítását és vezetését. Ez a gyakorlat kiváló lehetőséget biztosít az együttműködés erősítésére is” – árulta el érdeklődésünkre a TMZ parancsnoka. Hozzátette: jövőre Románia ad otthont a gyakorlatnak, a soron következő rendezvényen Florin Mihai Dubina alezredes látja majd el a zászlóaljparancsnoki teendőket.

Az előző évekhez hasonlóan, idén is árvízvédekezéssel kapcsolatos feladatokat kaptak a résztvevők. Természetesen az összetett szituációk megoldása közben különböző nehézségekre és incidensekre kellett azonnal és hatékonyan reagálniuk a katonáknak.

Ezek érdekelhetnek még

2020. Április 08. 09:42, szerda | Helyi

Díjmentes karriertanácsadás és államilag támogatott digitális kurzusok várják az új szakmára és állásra vágyókat a Codecoolnál

A kormány által meghirdetett gazdaságvédelmi akcióterv részeként a válság által sújtott szektorokból kényszerűen kikerülők digitális átképzését 95%-ban fogja támogatni az állam,

2020. Április 08. 09:36, szerda | Helyi

Hálaszívek azoknak, akik értünk dolgoznak

Több száz hálaszív került ki a Csongrád Megyei Kormányhivatal, illetve a járási hivatalok közel 50 épületének ablakába, köszönetként.

2020. Április 07. 13:33, kedd | Helyi

Családi események Hódmezővásárhelyen

A Családi események keretében minden hét elején az elmúlt héten született gyermekekről, a házasságkötésekről és az elhalálozásokról tájékoztatjuk a Tisztelt Olvasókat.

2020. Április 07. 13:30, kedd | Helyi

A Budapest–Hatvan vonal felújítása miatt változik a menetrend április 14-től

A miskolci fővonal Gödöllő és Hatvan közötti szakaszán, április 14-től május 7-ig a NIF Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. folytatja a pályafelújítást.