Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2019. Szeptember 09. 10:59, hétfő | Helyi
Forrás: Arany-Tóth Attila közönségkapcsolati munkatárs Emlékpont

Német-szovjet együttműködés a világégés kirobbantásában

Német-szovjet együttműködés a világégés kirobbantásában

Nyolc évtizede tört ki a második világháború

A nyolcvan éve, 1939. szeptember 1-jén kitört második világháborúhoz vezető körülményekről, okokról és a fennálló erőviszonyokról tartott előadást az Emlékpontban Kiss Gábor Ferenc. A Szegedi Tudományegyetem főiskolai docense, az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark történésze rámutatott: a második világégés kitörése Németországnak és a Szovjetuniónak is érdekében állt.

Az első világháborút lezáró békerendszer a vesztes hatalmakat olyan méltánytalan módon alázta meg, hogy sem állami, sem egyéni szinten nem volt érdekük a kialakított rendszer fenntartása, s az új határok a kisebbségek helyzetét sem oldották meg.

Európa két politikailag és gazdaságilag jelentős országában, Németországban és a Szovjetunióban a Versailles-i határok lebontásában érdekelt ideológiák, a nemzetiszocializmus és a kommunizmus nyert teret, miközben a korábbi két győztes nagyhatalom, Nagy-Britannia és Franciaország a közép-európai térség biztonságának fenntartása helyett saját gyarmatbirodalmának fenntartására és bővítésére fordította figyelmét, míg a Népszövetség nem működött a nemzetközi feszültségek kezelésére alkalmas szervezetként. S mindemellett az egykori Osztrák-Magyar Monarchia egymással szemben is konfliktusos viszonyban álló utódállamai nem voltak képesek ellensúlyt képviselni a német és szovjet törekvésekkel szemben.

Az első világháború vesztesei idővel – saját biztonságuk érdekében – fegyverkezésbe kezdtek, s a tömegtermelésben megnyilvánuló iparosodás lehetőséget biztosított a hadiipar fejlődésének is. S mindeközben fejlődött a hírközlés, a tömegkommunikáció és az oktatás is, amelyek ugyancsak képesek voltak a békés célok mellett a hatékonyabb hadviselést is szolgálni. Új katonai elméletek jelentek meg, s az egyre hatékonyabb fegyverek pedig annak illúzióját keltették, hogy általuk könnyen és gyorsan megnyerhetővé válik egy új háború.

– Németország Lengyelországot a Szovjetunióval együttműködésben támadta meg nyolcvan éve – mutatott rá Kiss Gábor Ferenc, hozzátéve, hogy mindezt a Molotov–Ribbentrop paktum készítette elő. E hadműveletben, amellett, hogy a németek megszállták Lengyelország nyugati felét, a szovjetek a keleti felét, ezzel pedig Sztálin visszaállíthatta az egykori cári Oroszország nyugati határait, s nem sokkal később, november 30-án Finnország ellen is támadást indított.

Az előadáson részt vettek a Németh László Gimnázium, Általános iskola végzős diákjai, s az Emlékpont következő rendezvényén, szeptember 12-én, csütörtökön, 17 órától Vincze Gábor, az intézmény történészének Csendőrsorsok 1945 után az állambiztonsági iratok tükrében című könyvét ismerhetik meg az érdeklődők.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.