Városlista
2020. április 9, csütörtök - Erhard

Hírek

2019. Február 25. 13:27, hétfő | Helyi
Forrás: Arany-Tóth Attila közönségkapcsolati munkatárs Emlékpont

Lenin a 21. század vizuális világában

Lenin a 21. század vizuális világában

Középiskolások ismerkedtek az Emlékpont kiállításával

Vasárnapig látogatható a hódmezővásárhelyi Emlékpont Len-in mánia című időszaki kiállítása, amelyet az elmúlt hetekben az Eötvös József Szakgimnázium és Szakközépiskola több osztálya is felkeresett.

A diákokat a kiállításban Képiró Ágnes, a Tornyai János Múzeum művészettörténésze kalauzolta. Feladatul adta a tanulóknak eldönteni, mely alkotások származnak az államszocializmus időszakából, és melyek Dr. Udvardy Csaba sebészorvos művei, aki az ismert Lenin-ábrázolásokat a mai kor vizuális elemeit felhasználva ruházta fel új jelentésrétegekkel. A tanulók rövid tanakodás után ügyesen különítették el Dr. Udvardy Csaba kortárs, és a legalább fél évszázaddal korábban készült, Magyar Nemzeti Galériából kölcsönzött Vlagyimir Iljics-ábrázolásokat.

A kiállítás külön felületet szentel a hódmezővásárhelyi, egykori Lenin téren – a mai Hősök terén – állt Lenin szobor történetének. Fotók mutatják be Szabó Iván alkotásának 1970-es felállítását és húsz évvel későbbi elszállítását. A tárlatvezetésen szó esett arról is, hogy a város polgárai a “trónoló” helyzetben ábrázolt Lenin mellé időnként újság- vagy WC papírt is elhelyeztek.


A középiskolások tetszését elnyerték a Star Wars filmek elemeit, az ausztrál bennszülöttek folklórját, vagy Charlie Chaplin emblematikus alakját megidéző Lenin szobor-változatok, amit az is jelzett, hogy több szelfit is készítettek a fiatalok a műalkotásokkal.

Ezek érdekelhetnek még

2020. Április 08. 09:42, szerda | Helyi

Díjmentes karriertanácsadás és államilag támogatott digitális kurzusok várják az új szakmára és állásra vágyókat a Codecoolnál

A kormány által meghirdetett gazdaságvédelmi akcióterv részeként a válság által sújtott szektorokból kényszerűen kikerülők digitális átképzését 95%-ban fogja támogatni az állam,

2020. Április 08. 09:36, szerda | Helyi

Hálaszívek azoknak, akik értünk dolgoznak

Több száz hálaszív került ki a Csongrád Megyei Kormányhivatal, illetve a járási hivatalok közel 50 épületének ablakába, köszönetként.

2020. Április 07. 13:33, kedd | Helyi

Családi események Hódmezővásárhelyen

A Családi események keretében minden hét elején az elmúlt héten született gyermekekről, a házasságkötésekről és az elhalálozásokról tájékoztatjuk a Tisztelt Olvasókat.

2020. Április 07. 13:30, kedd | Helyi

A Budapest–Hatvan vonal felújítása miatt változik a menetrend április 14-től

A miskolci fővonal Gödöllő és Hatvan közötti szakaszán, április 14-től május 7-ig a NIF Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. folytatja a pályafelújítást.