Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2019. Február 28. 10:38, csütörtök | Helyi
Forrás: Arany-Tóth Attila közönségkapcsolati munkatárs Emlékpont

Ezerötszáz ezüstpénz Aranyágból

Ezerötszáz ezüstpénz Aranyágból

Jelentős érmekincset rejtett a vásárhelyi föld

Régészeti szempontból nagyon komoly leletnek számított, amikor Hódmezővásárhely külterületén, Aranyágban az 1930-as években megtalálták az államalapítás korából származó egyik legjelentősebb numizmatikai leletet – mondta el a Tornyai János Múzeum Korok, kultúrák, lelőhelyek című régészeti sorozatának szerdai előadója.

Kovács Enikő, az Eötvös Loránd Tudományegyetem doktorandusz hallgatója, a Magyar Nemzeti Múzeum segédmuzeológusa, numizmatikusa arról is mesélt, hogy a Szegedi Tudományegyetem 1933. évi ásatását készítették elő, amikor a másfélezer ezüstpénzre bukkantak a régészek.

Az egyenként fél gramm tömegű és 17 milliméter átmérőjű, az államalapítás idejéből és az azt követő hetven évből való érmék rendkívül jó állapotban maradtak ránk. Szerepelnek rajtuk a királyok nevei – amelyek segítettek a származási kor meghatározását –, valamint a keresztforma. A lelet legkésőbbi érméin pedig látható a Salamon királyt sematikusan ábrázoló alak.

Számokra azért nem volt szükség, mert akkoriban csak dénárokat, illetve az ezek felét érő obulusokat vertek. Azt, hogy akkoriban mennyit is értek a pénzek, azért nem tudjuk pontosan, mivel az első hazai árakat tartalmazó jegyzék az érmék készülte utánról, a tizenkettedik század végéről származik. Azt azért elmondhatjuk, hogy az ezerötszáz dénár komoly értéknek számított.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.