Városlista
2020. június 2, kedd - Anita, Kármen

Hírek

2020. Március 16. 11:48, hétfő | Helyi
Forrás: MÁV Zrt. Kommunikációs Igazgatóság

Elindult az első emeletes motorvonat

Elindult az első emeletes motorvonat

Kigördült a Nyugati pályaudvarról és mától a Budapest-Nyugati–Cegléd–Szolnok vonalon közlekedik az első KISS.

2022 végéig összesen 40 nagy kapacitású, 600 ülőhelyes járművet állít forgalomba kormányzati támogatással a MÁV-START.

Az új emeletes motorvonat az előírt vizsgálatokat, típusteszteket követően, a szükséges engedélyek birtokában kezdte meg az utasforgalmi próbaüzemet a Budapest-Nyugati–Cegléd–Szolnok vonalon. Az emeletes vonat menetrendje a vasúttársaság honlapján elérhető: https://www.mavcsoport.hu/kiss

Április végétől már a Budapest-Nyugati–Vác–Szob vasútvonalon is találkozhatnak az utasok az új emeletes vonatokkal. Májusban és júniusban is egy-egy, júliusban várhatóan további hat KISS lesz utasforgalmi próbaüzemre kész, a 11. jármű pedig augusztusban indulhat el. Az első ütemben munkába álló járművek a két legforgalmasabb elővárosi vonalon, Cegléd és Vác felé közlekednek majd. A Stadler tájékoztatása szerint a 40 KISS emeletes motorvonat gyártására vonatkozó keretszerződés második és harmadik ütemében további nyolc KISS még idén, a további 21 emeletes motorvonat pedig 2022 végéig forgalomba áll.

A Budapest elővárosi forgalmat 2022 végére teljes egészében korszerű KISS, FLIRT és DESIRO járművek szolgálják majd ki. A felújítások és a modern motorvonatok forgalomba állítása hozzájárul a menetrend javításához, a pontosabb közlekedéshez, az elővárosi vonalakra jellemző fokozott terhelés kiegyensúlyozottabb eloszlásához is.

Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti és stratégiai államtitkára elmondta: „A kormányzati támogatással beszerzett negyven motorvonat több mint 200 milliárd forintba kerül, a vasúttársaság így 24 ezer új ülőhelyet kínálhat az utazóknak. A 2016 és 2024 közötti időszakban mintegy 1800 milliárd forintot fordítanak a már befejezett, kivitelezés alatt álló vagy előkészületben lévő vasúti beruházásokra. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium kiemelt törekvése a közösségi közlekedés és különösen az annak gerincét adó környezetkímélő vasút versenyképességének erősítése az egyéni megoldásokkal szemben.”

Tuzson Bence, Pest megye 5. vk. országgyűlési képviselője, a Miniszterelnöki Kabinetiroda kormányzati államtitkára elmondta: „Az emeletes motorvonatban magyar hozzáadott érték van, Magyarországon gyártották a forgóvázat, a Dunakeszi Járműjavító pedig részt vett az összeszerelésben. Az emeletes motorvonatok forgalomba állításával jelentősen javul a vasúti szolgáltatás minősége, gyorsabb, kényelmesebb eljutást tesz lehetővé Dunakeszi és Budapest között is.”

Rétvári Bence, Vác országgyűlési képviselője elmondta: „Naponta körülbelül hatezren ingáznak Vácról Budapestre. A forgalomba álló, új emeletes vonatokkal több ember, pontosabban éri el az úti célját, mivel megszűnhetnek a sokszor előforduló torlódások és késések. ”

Homolya Róbert, a MÁV elnök-vezérigazgatója kiemelte: „A vasúti utasforgalom Budapest elővárosaiban koncentrálódik. Az emeletes motorvonatok a legforgalmasabb elővárosi forgalomban közlekednek. Az üzembiztos és menetrend szerinti közlekedéshez azonban nemcsak a járműállományt, hanem a vasúti pályákat is fejleszteni, karbantartani kell.”

Kerékgyártó József, a MÁV-START Zrt. vezérigazgatója hozzátette: „A vasút az egyik legbiztonságosabb és legkörnyezetbarátabb közlekedési forma. A modern motorvonatok forgalomba állítása is segít abban, hogy a vasút a kor követelményeinek megfelelő, megbízható szolgáltatást tudjon nyújtani.”

Háttérinformáció:

Az utasok elégedettségét szolgálja majd a kor követelményeinek megfelelő utastájékoztató rendszerrel, légkondicionált, tágas, 600 ülőhelyes utastérrel felszerelt vonat. Három hagyományos és egy mozgássérültek által is használható mosdóval van felszerelve, a multifunkciós terekben pedig 4 kerekes szék, illetve 12 kerékpár vagy 5 babakocsi is szállítható, továbbá WIFI-vel, mobiltelefonok és laptopok töltésére alkalmas hálózati csatlakozókkal, valamint korszerű kamerarendszerrel rendelkeznek majd.


Ezek érdekelhetnek még

2020. Június 02. 16:59, kedd | Helyi

Nem húzták sokáig, a rendőrök lekapcsolták őket

Szabálytalanul közlekedő járműszerelvény és a hozzákapcsolt személyautó vezetőivel szemben intézkedtek a rendőrök Csongrád megyében.

2020. Június 02. 16:55, kedd | Helyi

Tizenhat ittas vezető Csongrádban

Négy nap alatt tizenhat esetben indult büntetőeljárás ittas gépjárművezetőkkel szemben Csongrád megyében.

2020. Június 02. 16:53, kedd | Helyi

Hét határsértő és egy román embercsempész

Egy mikrobusz ellenőrzése során hét illegális migránst találtak a magyar és a román rendőrök Csanádpalotán. Az ügyben a román hatóságok járnak el.

2020. Június 02. 16:49, kedd | Helyi

Gyorshajtókkal szemben intézkedtek a rendőrök

A Csongrád megyei rendőrök több gyorshajtót is bemértek a hosszú hétvégén, de a szabálytalan járművezetők közül kiemelkedik az az autós, aki a megengedett 90 km/óra helyett a duplájával hajtott.