Városlista
2020. január 29, szerda - Adél

Hírek

2019. Március 07. 16:43, csütörtök | Helyi
Forrás: Arany-Tóth Attila közönségkapcsolati munkatárs Emlékpont

Amszterdamban szerzett tapasztalatokat a Tornyai-múzeum művészettörténésze

Amszterdamban szerzett tapasztalatokat a Tornyai-múzeum művészettörténésze

A holland főváros múzeumainak működésébe nyertek bepillantást a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ Cselekvő közösségek projektjének résztvevői négynapos tanulmányútjukon.

A magyar szakemberek között ott volt a hódmezővásárhelyi Tornyai János Múzeum művészettörténésze, Képiró Ágnes is.

A látogatás során felkeresték a város történetét bemutató Amsterdam Museumot, az utca művészetét, közte a graffitit is megmutató Street Art Museumot, valamint a második világháborúban Hollandia német megszállásának történetét feldolgozó Verzetsmuseumot is.

Utóbbi kiállítóhely – szakmai koncepciójában hasonlóan a hódmezővásárhelyi Emlékponthoz és a Magyar Tragédia 1944 Kiállítóhelyhez – személyek, gyermekek és családok történetén keresztül mutatja be a negyvenes évek közepének világát és a holland ellenállás történetét.

Képiró Ágnes elmondta: a múzeum munkáját több mint ötven önkéntes felnőtt és közösségi szolgálatot ellátó fiatal segíti, akik a felkészítést követően tárlatvezetéseken és a múzeum környéke épületeinek történetét bemutató sétákon juttatják ismeretekhez a látogatókat. A holland szakemberek hangsúlyt fektetnek a fiatalok megszólítására, ezért egy helyi iskola tanáraival és diákjaival együttműködve olyan munkafüzetet dolgoztak ki, amelynek alkalmazásával a fiatal látogatók a kiállítást csoportosan és egyénileg is megismerhetik.


A tanulmányút során nemcsak a holland gyakorlat tárult fel a hazai szakemberek előtt, hanem saját tapasztalataikat is megosztották, hogy azokat hazatérve saját intézményeikben alkalmazhassák.

Ezek érdekelhetnek még

2020. Január 29. 11:04, szerda | Helyi

Karsai Ildikó grafikusművész tárlatvezetése

Karsai Ildikó grafikusművész alkotói tárlatvezetése.

2020. Január 29. 10:59, szerda | Helyi

Ásatások a Kenyere-ér partján. Egy 3. századi germán harcos sírja a szarmaták között

Korok, kultúrák, lelőhelyek- régészeti előadássorozat Hódmezővásárhelyen.

2020. Január 29. 10:55, szerda | Helyi

Sorozatbetörők rendőrkézen

A szegedi nyomozók gyanúsítottként hallgattak ki két férfit, akik zsombói, ásotthalmi, mórahalmi és ruzsai ingatlanokból egyebek mellett műszaki cikkeket, szerszámgépeket, valamint üzemanyagot vittek el.

2020. Január 29. 10:52, szerda | Helyi

Az elfogott migránsok ellen büntetőeljárás indult

Határzár tiltott átlépése miatt öt migráns ellen indult büntetőeljárás, miután Röszkénél, a közúti határátkelőhely kerítésén át, illegálisan jutottak be Magyarország területére.