Városlista
2020. augusztus 15, szombat - Mária

Hírek

2020. Június 08. 10:56, hétfő | Helyi
Forrás: A Csongrád-Csanád Megyei Kormányhivatal Sajtószolgálata

A honosítás volt a nemzetpolitika legfontosabb tette

A honosítás volt a nemzetpolitika legfontosabb tette

Nemzeti színű szalagokkal emlékeztek a Csongrád-Csanád Megyei Kormányhivatal munkatársai a trianoni békediktátum 100. évfordulóján.

Juhász Tünde kormánymegbízott a szegedi Dóm téri Trianon-kapunál arról is beszélt: országunk felelősséget visel a határon túli és a külhoni magyarságért, és a honosítás volt a hazai közigazgatás legnagyobb vállalása.

Trianonra emlékezni kötelesség és egyben erkölcsi parancs – fogalmazott Juhász Tünde kormánymegbízott a Csongrád-Csanád Megyei Kormányhivatal megemlékezésén, a szegedi Trianon-kapunál. A nemzeti összetartozás napján felidézte: 100 éve minden magyar harang megkondult, hogy világgá kiáltsa nemzetünk fájdalmát és döbbenetét.

Erős nemzettudattal lehet erős Magyarországot építeni. Hazánk felelősséget visel határon túli és a külhoni magyarságért. A 2010 óta tartó nemzetegyesítésben 1 millió 100 ezer új magyar honfitársunk lett. A honosítás volt a nemzetpolitika legfontosabb tette és a hazai közigazgatás legnagyobb vállalása – jelentette ki továbbá a kormánymegbízott.

Trianon 10. évfordulóját követően, 1930. október 25-én avatták fel a Dóm teret körülvevő épületegyüttest, amely magában foglalja a püspöki és egyetemi épülettömböt, és a szimbolikus jelentőségű Trianon-kaput, amelyet minden év június 4-én zárva tartanak. Becsukva ugyanis egy T-betű sziluettje rajzolódik ki utalva a magyarság számára becstelen helyszínre, az alsó részén pedig 20 csúcsára állított üres négyzet jelenik meg, nem hagyva feledni az évszámot: Trianon - 1920. Erre a kapura kerültek – Kiss-Rigó László szeged-csanádi püspök emlékező fohászát követően – a kormányhivatal munkatársainak nemzeti színű szalagjai.

Ezek érdekelhetnek még

2020. Augusztus 12. 11:17, szerda | Helyi

OrgonaPont az Ótemplomban

Augusztus 22-én, szombaton 20 órai kezdettel a Filharmónia Magyarország szervezésében ismét OrgonaPont hangversenynek ad otthont a hódmezővásárhelyi Református Ótemplom.

2020. Augusztus 12. 11:01, szerda | Helyi

Augusztus 20-tól Székesfehérvár és Esztergom térségében folytatódik a vasúti és a buszközlekedés összehangolása

Folytatódik a vasúti, közúti személyszállítási menetrendek harmonizációja, ezért augusztus 20-tól megváltozik a Volánbusz Székesfehérvár, valamint Esztergom térségét a fővárossal összekötő autóbuszjáratainak menetrendje.

2020. Augusztus 10. 16:20, hétfő | Helyi

Vasúti utazási kedvezmény a kitűnő tanulóknak ajándékozott cirkuszi belépőhöz

A MÁV-START csatlakozott a Fővárosi Nagycirkusz kezdeményezéséhez, miszerint a kitűnő bizonyítvánnyal rendelkező diákok cirkuszi belépőt kapnak.

2020. Augusztus 10. 15:49, hétfő | Helyi

Második arany

A szakma legrangosabb nemzetközi versenyének számító londoni IWSC-n is, kiemelkedően magas pontszámmal aranyat nyert az Opera Gin Budapest