Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2019. Augusztus 26. 14:42, hétfő | Helyi
Forrás: Eisen-Kiss Erika Premier Hungary Communications Kft.

A családi házak 15%-ára már nem éghető szigetelés kerül

A családi házak 15%-ára már nem éghető szigetelés kerül

Knauf Insulation: az ingatlanok értékével együtt értékelődik fel a tűzbiztonság szerepe

Napjainkban minden 100 családi házból 15-öt kőzetgyapottal szigeteltettek tulajdonosaik, néhány éve még csak minden 10. házra került nem éghető hőszigetelő anyag. A Knauf Insulation szigetelőanyag-gyártó szakértői szerint a tendencia hátterében az áll, hogy az új építésű családi házak tűzbiztonságra törekvő építtetői, valamint a csok támogatással házukat felújítók közül egyre többen választják a nem éghető és jó páratechnikai tulajdonságokkal rendelkező kőzetgyapot hőszigetelést. Az építőipar felfutásával együtt tehát épületeink tűzbiztonsága is jelentősen javul, mutat rá a gyártó.

Az új építésű lakások száma az idén eléri a válság előtti csúcsot. Várhatóan 18-20 ezer új lakás épül majd. A Knauf Insulation adatai szerint ezen ingatlanok 45%-a társasházi lakás, 55%-a pedig családi ház lesz. Az önerőből, illetve a csok támogatással épített új családi házak mellett, további 20-25 ezer házat újítanak fel, vagy szigeteltetnek tulajdonosaik, vagyis összesen 35-40 ezer új és régi családi otthon kap hőszigetelést.

„A fokozott biztonságot kereső építtetők körében egyre népszerűbb a kőzetgyapot szigetelés. Azt tapasztaljuk, hogy a készülő ingatlanok értékével párhuzamosan értékelődik fel a tűzbiztonság szerepe is. Napjainkban ezért már a családi házak 15%-ára és a társasházak közel 10%-ára kerül nem éghető, kőzetgyapot szigetelés”mondta Aszódy Tamás a Knauf Insulation Kft. ügyvezető igazgatója.

Az Országos Tűzvédelmi Szabályzat külön rendelkezik arról, mely épülettípusokon és épületszerkezeteken kötelező a nem éghető, A1-es besorolású ásványi hőszigetelések alkalmazása. A kőzetgyapot olvadáspontja 1.200 °C fok körül van. Ez a szigetelőanyag hő hatására sem fejleszt füstöt és gázokat. A fokozott tűzzel szembeni ellenálló képesség mellett a kőzetgyapot más kedvező tulajdonságokkal is növeli otthonunk komfortját. A kőzetgyapot páraáteresztő, szálas anyagszerkezete és az azzal rendszerben együttműködő ragasztó és vakolat nem gátolja a beltérben keletkező pára szabad távozását a szerkezeten keresztül. A kőzetgyapot kiváló akusztikai tulajdonságokkal is rendelkezik, mivel sűrű szálszerkezete elnyeli a hangokat.

A Knauf Insulation tapasztalatai szerint napjainkra megdőlt az a korábbi tévhit is, mely szerint a kőzetgyapot-szigeteléssel készült hőszigetelő rendszerek kétszer annyiba kerülnek. A gyártó rámutat arra, hogy habár a kőzetgyapot-szigetelőanyag önmagában többe kerül, ez csak egy elem a komplex szigetelési rendszerek több összetevőből álló költségszerkezetén belül.

„Az építtetőknek és felújítóknak a teljes rendszer, benne a ragasztó, a szigetelőanyag, a háló, a dűbelek és a vakolat árával, továbbá az állványozás és a munkadíjak költségeivel is számolni kell, melyek az alkalmazott szigeteléstípustól csaknem függetlenek. Ennek okán a tűzzel szembeni védelméért, az akusztikai előnyökért, és a páraáteresztő tulajdonságért házunk méretétől függően, mindössze 15-20%-kal kell többet fizetnünk”mondta Aszódy Tamás a Knauf Insulation Kft. ügyvezető igazgatója.

A kőzetgyapot játszotta a főszerepet a Knauf Insulation korábbi, az egész világon egyedülálló, valós körülmények között végzett energiahatékonysági vizsgálatában is. Ennek során a cég és a Budapesti Műszaki Egyetem szakemberei egy hajdúnánási családi ház homlokzatát 20 cm vastag kőzetgyapottal, tetőterét pedig 25 cm-es üveggyapottal szigetelték le, a ház energiafogyasztását pedig 6 hónapon keresztül egy azonos méretű, de nem szigetelt, hajdúdorogi családi ház energiafogyasztásához hasonlították. Az eredmény megdöbbentő volt: a szigetelt háznak 46%-kal csökkent a fűtési célú energiaigénye.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.