Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2016. Január 06. 14:24, szerda | Helyi
Forrás: Török Anita-sajtóreferens

Park, játszótér, mélygarázs avatása a Hódi Pál utcán

Park, játszótér, mélygarázs avatása a Hódi Pál utcán

Elkészült a hódmezővásárhelyi Hódi Pál utcán az új pihenőpark, a játszótér és a mélygarázs.

Az önkormányzat 740 millió forintból, 100 %-os Európai Uniós támogatással valósította meg városrész rehabilitációs és szemléletformáló programsorozatát.

A beruházást 2016. január 7-én (csütörtökön) 14 órakor a Hódi Pál utca 4-6. szám alatt adják át. Az ünnepélyes avatáson köszöntőt mond Almási István Hódmezővásárhely polgármestere. Ünnepi beszédet mond Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter, országgyűlési képviselő, Andor Anikó Ybl-díjas táj- és kertépítész, címzetes egyetemi docens, Dajka Péter Pro Architectura-díjas építész, vezető tervező, dr. Lukács János dandártábornok, Csongrád megyei rendőrfőkapitány. Közreműködnek a Liszt Ferenc Ének-zenei Általános Iskola tanulói.

A Hódi Pál utca üresen álló telkén ingyenesen használható, 42 férőhelyes, akadálymentesített lifttel mélygarázs, a felszínen közpark, játszótér és illemhely - férfi-női és gyermek wc-mosdó, baba-mama szoba - épült. A parkba az úgynevezett „csillagösvény” vezeti a látogatót. Az antracit és rózsaszín gránit mozaikkő burkolatban csillagképeket idéző LED mikro pontfény világítótestek találhatóak. A játszótéren hullám egyensúlyozó pad, gumi mászógömbök, csúszdás kombinált-, körforgó játék várja a gyerekeket. A tűzfalak találkozásánál galaxist idéző mászó-játszófal került felépítésre. Emellett színes pontfényeket idéző vidám hangulati elemekkel játszik a "csillagkert", ahol csillagképeket idéznek meg a burkolatba süllyesztett lépő – ugrálókövek.

Három köztéri alkotás és molinók teszik látványossá az új parkot. Nagy Attila hódmezővásárhelyi szobrászművész készítette a Sándy Gyula építészmérnök emlékének állító szobrot, mely a parkba vezető csillagösvény mellett kapott helyet. Az ide látogatók pihenését szolgáló kertben három csobogó épült, amelyek mellé Bojti András üvegszobrász „Hommage á Janáky” című üvegplasztika sorozata került. A játszó-mászófal felett található 10 méter magasan felnyúló, 160 m2-es fal - a "csillagkertre" és a "galaxis játszótérre", valamint a "csillagösvényre" reflektáló - színtervét V. Nagy Nándor hódmezővásárhelyi keramikus készítette.

A városrész rehabilitációs program részeként korábban kerékpártárolókat helyeztek el a Tóth Sándor utcában, melynek megújult a burkolata is. Emellett a Népkert fejlesztése is megvalósult. Mindhárom helyszínen a Land-A Táj- és Környezettervezési Műterem készítette a környezetrendezési terveket, Andor Anikó Ybl Miklós díjas kert- és tájépítész vezetésével. Az építész tervek a Puhl és Dajka Építész Iroda, Dajka Péter Pro Architectura-díjas vezető építész munkái.

Az infrastrukturális beruházás mellett a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitánysággal konzorciumban, illetve a Hódmezővásárhelyi Rendőrkapitánysággal együttműködve bűnmegelőzési programsorozat, illetve a biztonságos kerékpáros közlekedésre felhívó szemléletformáló akciósorozat valósult meg. Egyesületek és civil szervezetek egészséges életmóddal, hagyományőrzéssel, a szabadidő hasznos eltöltésével kapcsolatos mini-projekteket hajtottak végre, szintén a pályázat támogatásából.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 12:16, szombat | PR

Az év felelős foglalkoztatója a Jánosik Kft.

Év felelős foglalkoztatója díjat nyert a Jánosik és Társai Kft. a nagyvállalati kategóriában.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Életmód

Erdősítés: Cél, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka legyen erdős terület

A kormány célja, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka erdővel, fával borított terület legyen - hangsúlyozta az Agrárminisztérium (AM) parlamenti államtitkára pénteken a Csongrád-Csanád vármegyei Dócon.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Kék hírek

Székkel támadt tanárára egy diák, vádat emeltek ellene

A 9. osztályos tanulók a tanórán székkel támadt tanárára az egyik szolnoki iskolában - tudatta a főügyészség helyettes sajtószóvivője pénteken közleményben az MTI-vel.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.