Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2012. November 17. 05:00, szombat | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Parazita férgek gyógyíthatják a hasmenést

Parazita férgek gyógyíthatják a hasmenést

Egy új, majmokon végzett kísérleti tanulmány szerint parazita férgek segítségével kezelhető a krónikus hasmenés - írja a BBC. Az eredmények szerint a kezelés megfelelően állítja helyre a bélbaktériumokat.

Egy korábbi, egereken végzett tanulmány már kimutatta, hogy a fekélyes vastagbélgyulladást lehet ezzel a módszerrel kezelni.

A gyulladásos bélbetegségeknél, mint a vastagbélgyulladás kezelését ugyanis gyakran helytelenül célozza meg az immunrendszer reakciója. Az ilyen betegségek egyébként gyakrabban fordulnak elő a fejlettebb országokban, a kutatók szerint ez azért van, mert ezeken a területeken élők sokkal jobban ki vannak téve az élősködő férgeknek. Ugyanakkor náluk kialakul egyfajta természetes immun védelem, az emberek megtanulnak együtt élni a férgekkel.

Már korábbi vizsgálatok során sikeresen használtak élősködő férgeket gyulladásos bélbetegségek kezelésére, az azonban nem volt világos, hogy mindez hogyan működik.

A legújabb tanulmány keretében olyan majmokon végeztek kutatást, akiknek krónikus hasmenésük volt. A vizsgálat során élősködő ostorférgeket használtak a betegség kezelésére.

Szövetmintákat vettek a kezelés előtt és után, és azt találták, hogy a bélbaktériumok egyensúlya sikeresen visszaállt az élősködők segítségével. Az eredmények azt sugallják, hogy a bélférgeknek való kitettség növeli a tüneteket, azáltal, hogy helyreállítja a mikrobiális közösségek egyensúlyát a bélfalon belül.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Belföld

Napos, száraz idő várható a jövő első felében

Napos, száraz, meleg idő várható a hét első felében, május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás.

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton

2024. Április 28. 08:50, vasárnap | Belföld

Nacsa Lőrinc: tarthatatlan és elfogadhatatlan a háborús benzinár