Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2015. Július 23. 12:05, csütörtök | Helyi
Forrás: Török Anita-sajtóreferens

Öt ország táncosai mezővári óvodájáért

Öt ország táncosai mezővári óvodájáért

Nemzetközi adománygyűjtő néptáncgála Hódmezővásárhelyen.

A Bessenyei Ferenc Művelődési Központ is csatlakozott a hódmezővásárhelyi önkormányzat kárpátaljai óvodaépítési kezdeményezéséhez: június 25-én 18 órai kezdettel nemzetközi jótékonysági néptáncgálát rendeznek a kultúrközpont színháztermében. A belga, bolgár, lett és román együttesek fellépésére ‑ házigazdája a vásárhelyi Árendás Néptáncegyüttes ‑váltott belépőket a beregszászi járásban fekvő Mezővári község új óvodájáért indított adománygyűjtésre fordítják.

Mezővári új óvodája javára eddig több mint harmincmillió forintot adtak össze hódmezővásárhelyi magánszemélyek és vállalkozások. A szombati néptáncgála bevételét a 3400 lelkes kárpátaljai település, a kor követelményeinek megfelelő, négycsoportos óvodájának megépítésére ajánlja fel a vásárhelyi művelődési központ.

A esten hat együttes ad műsort: Lettországból a családot jelentő Saime mellett, a Laismena Néptáncegyüttes is fellép. Utóbbi magyar fordításban a kora hajnali első napsugarakat jelenti; az azonos nevű tánccsoport pedig a napfényhez hasonlóan üdítő, vidám, kellemes produkciót kínál Latgale régió népi kultúrájából. A belga Jan Pirrewit gyermek néptáncegyüttes Schotenből, Antwerpen mellől érkezik. A 4 és 14 év közötti fiatalokból álló csoport produkciója az 1900-as évek belga falvainak békés életét szemlélteti, bemutatva a piac és a vásárok nyüzsgő, mesés életet hangulatát. A bolgár FTF "Bozhentsi" együttes koreográfiájában több néprajzi régió hagyománya találkozik. A Maros megyei Szászrégenből érkező Doina Muresului együttes közel félszáz tagja tánccal és énekkel mutatja be a román népművészet jellegzetességeit. Az est házigazdája a vásárhelyi Árendás Néptáncegyüttes lesz, akik repertoárjában a történelmi Magyarország táncainak feldolgozása szerepel, így műsorukban Felső-Tisza menti és beregvidéki táncokat is felvillantanak.

A mezővári óvodáért rendezett néptáncgála június 25-én, szombaton 18 órakor kezdődik a BFMK színháztermében, az eseményen köszöntőt mond Cseri Tamás önkormányzati képviselő. A 900 forintos belépőt megvásárló érdeklődők a város nemes kezdeményezését támogatják. További adományokat a 11500092-11088592 bankszámlaszámra lehet utalni vagy befizetni a Polgármesteri Hivatal pénztárában, illetve a Fontana Credit Takarékszövetkezet helyi fiókjában. A héten az önkormányzat adománygyűjtő ládákat is kihelyezett a város frekventált pontjaira; szombaton este a Bessenyei Ferenc Művelődési Központban is adakozhatnak a vásárhelyiek nehézsorsú kárpátaljai nemzettársaink megsegítésére.

Mellékelt fotók:

A Bihari Táncegyüttes ünnepi műsora a BFMK-ban - 2015. március 15. Fotó: Szilágyi Gergely

Az Árendás Néptáncegyüttes táncosai a BFMK előtt - 2015. július 16. Fotó: TJM és KK

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 03. 05:00, péntek | Életmód

Fonogram-életműdíjat kapott az Edda Művek, Müller Péter Sziámi és Galler András

Fonogram-életműdíjat kapott az idén 50 éves Edda Művek, Müller Péter Sziámi és Galler András Indián - közölte a díj kommunikációjával foglalkozó cég csütörtökön az MTI-vel.

2024. Május 02. 15:23, csütörtök | Életmód

Látványos csillaghullás várható május első hétvégéjén

Az év egyik legszebb meteorraja, az Éta Aquaridák csillaghullása lesz látható vasárnap hajnalban.

2024. Május 02. 15:22, csütörtök | Belföld

EM: áprilisban is termelési csúcsot döntöttek az ipari naperőművek

Újabb rekordot hozott a múlt hónap utolsó napja a nagyobb méretű napelemes rendszerek termelésében - tette közzé az Energiaügyi Minisztérium (EM) a Facebook-oldalán csütörtökön.

2024. Május 02. 15:21, csütörtök | Belföld

NGM: a kormány üdvözli az üzemanyagárak újabb csökkentését

A kormány üdvözli a Mol bejelentését, miszerint szombattól, azaz 2024. május 4-től újabb 4-4 forinttal csökken a benzin és a gázolaj nagykereskedelmi ára.