Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2014. Május 22. 15:32, csütörtök | Helyi
Forrás: (Göbl Vilmos-sajtóreferens)

Öt éves a melanoma-megelőzés Hódmezővásárhelyen

Öt éves a melanoma-megelőzés Hódmezővásárhelyen

Immár egész Hódmezővásárhely és kistérségére kiterjed az EVP- Egészségfejlesztési Iroda melanoma kockázatcsökkentési programja.

Hódmezővásárhelyen 2009 óta fordítanak kiemelt figyelmet arra, hogy a nyári időszakban felhívják a lakosság figyelmét a nyári napégés és a melanoma kialakulásának kockázataira.

A program idén is egy képzéssel veszi kezdetét, melyet Dr. Kovács László bőrgyógyász vezető főorvos tart az érdeklődők számára 2014. május 27-én, 16.00 órakor a kórház „L"- épületének első emeletén található tréningszobájában (Csongrád Megyei Egészségügyi Ellátó Központ Hódmezővásárhely-Makó Hódmezővásárhely, Dr. Imre József u. 2.). Jelentkezni május 26-áig lehet az efi-hodmezovasarhely@evp.hu e-mail címen vagy hétköznap munkaidőben 7:00-15:30 óra között a 62/532-368-as telefonszámon.

A bőrrákok csoportjába tartozó melanoma előfordulása az utóbbi évtizedekben drámai növekedést mutat. A melanoma az egyik legveszélyesebb, a bőrsejtekből kiinduló rosszindulatú daganat. Keletkezhet már meglévő anyajegyből, különösen akkor, ha az állandó károsító ingernek van kitéve (pl.: erős UV sugárzás), de megjelenhet anyajegymentes bőrfelületen is. Minél felületesebb a melanoma, annál nagyobb a gyógyulás esélye; így fontos, hogy idejében felfedezzük a betegséget, valamint hogy óvjuk bőrünket a káros hatásoktól.

Az összes rákos megbetegedés 40 százaléka bőrrák, melynek bár mindössze 10 százaléka melanoma, ám ez adja a bőrrák miatti halálozás több mint 85 százalékát. A melanomás esetek száma az egész világon szaporodik, elsősorban a fehér bőrű lakosság körében. A melanoma általában sötétbarna vagy fekete, kezdeti stádiumban a bőrfelszínben helyezkedik el, később előemelkedik, benne esetleg csomó tapintható. Az anyajegyek száma befolyásolja a melanoma előfordulási gyakoriságát: akin nagyszámú anyajegy van, annak nagyobb az esélye a bőrrák kialakulására.

A melanoma könnyen észrevehető helyen, a bőrön helyezkedik el, gyakran nem is fedett helyen, rendszeres önvizsgálattal és bőrgyógyászati szűrésekkel idejekorán felismerhető.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.