Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2012. November 12. 13:12, hétfő | Belföld
Forrás: MTI

Osztrák lap: egy volt fogoly szerint egy szovjet táborban halt meg Wallenberg

Osztrák lap: egy volt fogoly szerint egy szovjet táborban halt meg Wallenberg

Egy volt fogoly állítása szerint a hivatalos szovjet verziótól eltérően nem 1947-ben szívrohamban, hanem 1950-ben egy szovjet táborban halt meg Raoul Wallenberg.

Egy volt fogoly állítása szerint a hivatalos szovjet verziótól eltérően nem 1947-ben szívrohamban, hanem 1950-ben egy szovjet táborban halt meg Raoul Wallenberg, aki magyar zsidók tízezreit mentette meg a holokauszttól - írta hétfői számában a Profil című osztrák hetilap.

Wallenberg a Jeges-tenger partjához közeli egykori Vorkuta munkatáborban hunyt el 1950 nyarán skorbutban - állítja Anton Krüger, a tábor egykori lakója. A Profil cikke szerint Krüger Stefan Karner osztrák történésznek beszélt erről.
"Krüger talán egy újabb építőkő lehet az ügy megoldásában, de ebben a pillanatban többet nem tudok mondani" - fogalmazott a lapnak a történész.
Wallenberg halálának időpontja és körülményei máig tisztázatlanok. Míg a Szovjetunió az 1950-es években azt közölte, hogy 1947-ben a moszkvai Lubljanka börtönben halt meg szívrohamban, többen is állítják, hogy különböző fogolytáborokban látták a diplomatát 1947 után.
Karner kutatásai szerint szovjet akták alátámasztják, hogy Krüger valóban a vorkutai tábor foglya volt 1950-ben, ahogy állította. A férfi úgy került oda, hogy a nácik kényszermunkára Németországba hurcolták, és ott később a franciáknak való kémkedés vádja alapján szovjet fogságba került. Ennél többet azonban egyelőre nem erősítettek meg Karner kutatásai.
A Profil saját kutatása szerint a Bécsi Wiesenthal Intézetben található egy feljegyzés, miszerint Simon Wiesenthal 1974-ben egy izraeli ismerősének azt írta: talált egy bécsi orvost, aki főorvos volt Vorkutában, és pontosan emlékszik arra, hogy 1948 nyarán megvizsgálta Wallenberget a táboregyüttes pecsorai altáborában. Krüger elmondása szerint Wallenberg szintén azt mondta neki, hogy előzőleg a vorkuta-pecsorai táborban volt.
A férfi visszaemlékezése szerint a svéd diplomata súlyos betegen került a táborba és egy külön barakkban helyezték el. Krüger közlése szerint Wiesenthal azt mondta neki, hogy a szovjetek azért tartóztatták le, mert azt gondolták, a svéd követségen rengeteg pénzt, gyémántot és más értékeket halmozott fel, amit az általa megmentett zsidók bíztak rá. Állítása szerint ő és egy másik férfi temették el Wallenberget a tundra fagyos talajába, alig ötven centiméterre a földfelszín alá. A helyről egy vázlatot is készített a volt fogoly - írta a Profil.
A Raoul Wallenberg születésének 100. évfordulójához kapcsolódó emlékév alkalmából szerdán Bécsben a Diplomáciai Akadémián rendeznek konferenciát. A rendezvény meghívott előadói között van mások mellett Stefan Karner, valamint Schmidt Mária, a Terror Háza Intézet vezetője és Szita Szabolcs, a budapesti Holokauszt Emlékközpont vezetője is.

Címkék: történelem

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.

2024. Április 18. 14:30, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről

A vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió műsorában.

2024. Április 18. 14:29, csütörtök | Belföld

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön a Facebook oldalán közzétett bejegyzésben.

2024. Április 18. 14:27, csütörtök | Belföld

Kis és közepes vállalkozók kaphatnak teret az eMagon

Együttműködést kötött a VOSZ és az eMAG a magyar kkv-k online értékesítési csatornáinak fejlesztésére