Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2018. Január 05. 12:51, péntek | Bulvár
Forrás: mti

Oscar-díjat kap életművéért a Star Wars-úttörő vizuáliseffektus-guruja

Oscar-díjat kap életművéért a Star Wars-úttörő vizuáliseffektus-guruja

A filmipar fejlődését előrelendítő tíz tudományos és technológiai eredményt díjaz az amerikai filmakadémia februárban, a kitüntetettek között szerepel Jonathan Erland,

aki úttörő munkát végzett a vizuális effektusok terén, egyebek mellett a Csillagok háborúja különleges effektusain is dolgozott.

A 79 éves brit Erland a Gordon E. Sawyer-díjat kapja a tudományos és technikai Oscarok február 10-i gáláján Los Angelesben. A vizuáliseffektus-mágust korábban több alkalommal díjazta a filmakadémia, ezúttal az Oscar-szobrot is átveheti életművéért. Erland a Csillagok háborúja (1977) után mások mellett az Űrgolyhók, a Star Trek: A mozifilm és az Életerő című filmeket is jegyezte.

A díjátadón 34 személyt és egy szervezetet díjaznak tíz kiemelkedő, innovatív eredményért.

A tudományos és technológiai elismeréseket a filmakadémia szakmai bizottsága nem az előző évi teljesítményekért, hanem a filmiparban már bizonyított fejlesztésekért ítéli oda. "A díjazott személyek jelentős hozzájárulást nyújtottak a mozgófilm evolúciós fejlődéséhez, erőfeszítéseik tovább erősítik iparunk kreativitását" - hangúlyozta Ray Feeney, a bizottság elnöke.

A filmakadémia technikai eredményekért odaítélt oklevelét az Industrial Light and Magic effektusműhelyének, a DreamWorks animációs stúdiójának és a Pixar animációs stúdiójának szakemberi is megkapják.

A filmakadémia plakettjével ismerik el a Shotover K1 kamerarendszer kidolgozóinak - John Coyle, Brad Hurndell, Vikas Sathaye és Shane Buckham - munkáját, a Houdini látványeffektus- és animációs rendszert megvalósító csoportot, amelyben Jeff Lait, Mark Tucker, Cristin Barghiel és John Lynchand dolgozott, továbbá a Nuke kompozíciós rendszer és a Hydrascope teleszkópos kamerarendszer fejlesztőit.

Tudományos és technikai Oscar-szobrot vehet majd át Mark Elendt és a Side Effects Software cég a Houdini vizuáliseffektus- és animációs rendszerért.

A 90. Oscar-díjátadó ceremóniát március 4-én rendezik meg a hollywoodi Dolby Színházban. Az élő közvetítést több mint 200 országban láthatják a nézők.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Bulvár

Elszabadult katonalovak okoztak sérüléseket és károkat Londonban

Elszabadult katonalovak okoztak személyi sérüléseket és jelentős anyagi károkat szerdán London belvárosában. Három sérült katonát és egy civilt kórházba kellett szállítani.

2024. Április 23. 06:43, kedd | Bulvár

A szicíliai maffiavezér álnéven udvarolt nőknek a közösségi oldalakon

Agglegény orvosként regisztrálta magát, és nőkkel keresett kapcsolatot a legnagyobb közösségi oldalakon Mattia Messina Denaro, a Cosa Nostra szicíliai maffiaszervezet volt vezetője - hozták nyilvánosságra a hatóságok hétfőn.

2024. Április 21. 11:26, vasárnap | Bulvár

Médiakutató: korszakalkotó a Delta mesterséges intelligenciával alkotott műsorvezetőjének megjelenése

Korszakalkotónak nevezte a köztelevízió Delta című műsora mesterséges intelligenciával alkotott szereplőjének felbukkanását Szűts Zoltán médiakutató az M1 aktuális csatorna Ma reggel című műsorában vasárnap.

2024. Április 20. 09:47, szombat | Bulvár

Kizuhant egy hároméves kisgyermek egy emeletes ház ablakából Csepelen

Kizuhant egy hároméves kisgyermek egy emeletes ház ablakából a főváros XXI. kerületében, Csepelen, a Kossuth Lajos utcában pénteken. A gyermeket a mentők kórházba vitték.