Városlista
2024. június 16, vasárnap - Jusztin

Hírek

2023. Szeptember 02. 07:41, szombat | Belföld
Forrás: MTI

Országos tanévnyitó címmel tartottak demonstrációt a Kossuth Lajos téren civilek és szakszervezetek

Országos tanévnyitó címmel tartottak demonstrációt a Kossuth Lajos téren civilek és szakszervezetek

Országos tanévnyitó címmel tartottak demonstrációt civilek és szakszervezetek pénteken Budapesten, a Kossuth Lajos téren, hogy ezzel készüljenek fel a szeptember 15-i, demokrácia napi tüntetésükre.

Az Országos Közös Akarat (OKA) elnevezésű szerveződés első eseményeként meghirdetett demonstráción - amelynek főszervezője az Egységes Diákfront (EDF), a Civil Bázis és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) - a felszólalók arról beszéltek, hogy az oktatásban egyre súlyosbodnak a problémák, ezért meg kell változtatni az oktatáspolitikát, amihez a civilek és szakszervezetek összefogására van szükség.

Az EDF képviselője kijelentette: új, esélyteremtő tantervre van szükség, amely azt jelenti, hogy "nem hagyunk több ezer diákot hátra". Továbbá követelte, hogy hagyják békén a tanáraikat, ne a központból mondják meg, hogyan tanítsanak.

Boros Péterné, a Magyar Köztisztviselők és Közalkalmazottak Szakszervezetének (MKKSZ) elnöke arról beszélt, a civil egyesületeknek és szakszervezeteknek erősíteniük kell egymást közös céljaik elérésében. Céljaik között sorolta a kollektív jogokat és a "valódi sztrájktörvényt".

Tóth Tünde, a Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke az oktatás érintő egyik fő problémaként a tanárhiányt jelölte meg, és azonnali lépéseket sürgetett a probléma megoldására.

A demonstráción ismertették az OKA lényegét, miszerint az egy szolidaritási platform, amelynek csatlakozó szervezetei kiállnak egymásért. Cél a kommunikáció, illetve a rendezvények egységesítése és koordinálása.

Az OKA azonnali 50 százalékos béremelést követel a pedagógusoknak, új, esélyteremtő alaptantervet, valamint azt, hogy legyen a sztrájk alapjog és "le a bosszútörvénnyel".

Ezek érdekelhetnek még

2024. Június 16. 10:33, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 24. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Június 16. 10:27, vasárnap | Belföld

Három hét van a választási plakátok eltávolítására

Még valamivel több mint három hetük van az önkormányzati, nemzetiségi és EP választáson induló jelölteknek és jelölőszervezeteknek arra, hogy eltávolítsák a kampány időszakában a közterületeken elhelyezett plakátjaikat.

2024. Június 15. 11:07, szombat | Belföld

Karácsony Gergely: legyen új választás

Legyen új választás, ezt fogom képviselni - jelentette ki a főpolgármester-választás szavazatainak újraszámlálása után Karácsony Gergely a sajtó képviselőinek a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) épülete előtt tartott demonstráció

2024. Június 15. 11:05, szombat | Belföld

Hitelminősítés - Varga Mihály: két hét, 3 kedvező hitelminősítői döntés

A Moody\'s és a Scope Ratings után ma este a Fitch Ratings is megerősítette Magyarország adósbesorolását, továbbra is befektetésre javasolják hazánkat - közölte a pénzügyminiszter a Facebook-oldalán a hitelminősítő pénteki döntése u