Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2023. Április 15. 07:56, szombat | Külföld
Forrás: mti

Orosz szóvivő: Bahmut nyugati negyedeiért folyik a harc

Orosz szóvivő: Bahmut nyugati negyedeiért folyik a harc

A több mint fél év óta tartó ostrom úgy tűnik, hogy eredményre vezet, a település nagyobbik részét elfoglalták az oroszok.

Heves harcokat vívtak a Wagner katonai magánvállalat rohamosztagai az ukrán erőkkel a Donyeck megyei város nyugati negyedeinek elfoglalásáért - közölte Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a pénteki hadijelentést ismertetve.

Konasenkov szerint az orosz légierő és tüzérség által támogatott Wagner csoport rohamosztagait a szárnyakról ejtőernyős egységek biztosították, akadályozva az ukrán utánpótlást.

A tábornok azt mondta, hogy az ukrán fegyveres erőknek az elmúlt nap folyamán elszenvedett embervesztesége elérhette az 555 főt, közülük mintegy 340 katona a Donyeck körzetében - ehhez a frontszakaszhoz tartozik Bahmut is - vívott harcokban esett el.

A tábornok beszámolt két ukrán harckocsi és egy lőszerraktár megsemmisítéséről is.

Az orosz ellenőrzés alá került területek több településéről jelentettek a helyi hatóságok ukrán tüzérségi támadást.

Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) közölte, hogy a 2014-ben elcsatolt Krímben őrizetbe vette a Noman Cselebidzsihan nevét viselő krími tatár önkéntes zászlóalj két tagját. A 23 és 27 éves ukrán állampolgárok ellen büntetőeljárást indítottak.

Dmitrij Medvegyev, az orosz biztonsági tanács elnökhelyettese pénteken a Twitteren reagált Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnöknek arra a kijelentésére, miszerint Ukrajnának jogában áll csapásokat mérni Oroszországra, és nem kell aggódni egy Oroszország és a NATO közötti háború miatt, mert Moszkva gyorsan el fogja veszíteni.

"Nem tudom, ki győz vagy veszít egy ilyen háborúban, de tekintettel Lengyelországnak a NATO európai előretolt hadállásaként játszott szerepére, ez az ország biztosan el fog tűnni, az elmaradott miniszterelnökével együtt" - írta a volt orosz elnök és kormányfő.

Címkék: bahmut, oroszország

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése