Városlista
2020. augusztus 4, kedd - Domonkos

Hírek

2016. Április 29. 10:11, péntek | Helyi
Forrás: Elek András szervező

„Orgonaszőnyegen jártak a bakák”

„Orgonaszőnyegen jártak a bakák”

Újra felállítják a Kossuth téren a Szabadka előtt kidöntött határkövet.

Több mint tízezer ember fogadta Hódmezővásárhely főterén 1941. májusának első napján a Délvidékről visszatérő alakulat katonáit. A Történelmi Vitézi Rend szervezésében május 1-jén 10 órakor, a Kossuth téren idézik meg a 75 évvel ezelőtti eufória pillanatait: a Városi Fúvószenekar zenekari kíséretében állítják fel a huszárszobor talapzatához az E 497-es sorszámú határkő mását.

1941 áprilisában a Vásárhelyen állomásozó Magyar Királyi Hunyadi János 9. Honvéd Gyalogezred III. zászlóaljának katonái is részt vettek a trianoni diktátum által elcsatolt Bácska, valamint a Drávaszög, a Muraköz és a Muramellék, összefoglaló nevén a Délvidék felszabadításában. A honvédek '41 május elsején tértek vissza állomáshelyükre. A hazatérő katonákat már az algyői hídnál fogadták, s egészen a Kossuth-térig kísérték négy diadalkapu alatt Kopáncs, Kishomok és Vásárhely lakosai. A korabeli leírások szerint annyi virágot még soha nem láttak Vásárhelyen, hiszen bokáig járt az orgonában a város közönsége és a hős fiúk csapatait valósággal virágerdővel árasztotta el. A Szabadkát elfoglaló vásárhelyi katonák elhozták a 22 esztendős trianoni határkövet és elhelyezték a Kossuth téri Hősi emlékmű elé.

Ezek érdekelhetnek még

2020. Augusztus 03. 17:27, hétfő | Helyi

Újabb három IC+ kocsi állt forgalomba

Augusztus 2-től újabb három IC+ közlekedik a szombathelyi és a zalaegerszegi vasútvonalon.

2020. Augusztus 03. 15:09, hétfő | Helyi

Mindkét daru dolgozik – a Nyugati tetőszerkezetének bontása folyamatos

A Nyugati pályaudvaron folytatódik a rekonstrukció. Immár a második daru is üzembe állt a mintegy 8200 négyzetméteren megújuló tetőszerkezeten a folyamatos munka segítése érdekében.

2020. Augusztus 03. 15:02, hétfő | Helyi

A fotográfia és a képzőművészet párhuzamai

Eifert János fényképeivel találkoztak a mártélyi alkotótábor résztvevői

2020. Augusztus 03. 14:58, hétfő | Helyi

Nagy befogadóképességű kerékpárszállító kocsikkal bővültek egyes balatoni és velencei-tavi vonatok

A MÁV-START a biciklis utasok számának ugrásszerű növekedése miatt, a Balatonra közlekedő DÉLI -> PARTI sebesvonatok egy részében nagy befogadóképességű kerékpárszállító kocsikat állított forgalomba;